Romániai turnéra indul az Osonó Színházműhely

Romániai turnéra indul az Osonó Színházműhely

November 6- 11. között az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala/Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României támogatásával öt városban lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadás. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát nagyszebeni, galaci, tulcsai, bukaresti iskolák fiataljai tekinthetik meg. A turnézáró előadásokra november 10-én 19 órakor a bukaresti Petőfi Házban, valamint 11-én 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban kerül sor.

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

 

A társulat három éve zajló interetnikai projektjének részét képezi az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás és annak turnéja.

 

A turné programja:

November 06, 14 óra: Nagyszeben, Művészeti Líceum

November 08, 12 óra: Galac, Al. I. Cuza Nemzeti Kollégium

November 09, 12 óra: Tulcsa, George Georgescu Művészeti Líceum

November 10: 13 óra: Bukarest, Ady Endre Elméleti Líceum

November 10: 19 óra: Bukarest, Bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Ház

 

November 11: 18 óra: Sepsiszentgyörgy, Tein Teaház