Román zenei és költészeti koncert Budapesten

Román zenei és költészeti koncert Budapesten

Az Andrei Mureșanu Színház és a Román Kulturális Intézet az (Újra)értelmezések című zenés-verses előadással ünnepli a román kultúra napját. Az esemény január 15-én, hétfőn kerül megrendezésre a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Termében.

Az Román Kulturális Intézet (ICR) által kezdeményezett esemény fő célja, hogy a román kulturális értékeket népszerűsítse egy magyarországi miniturné keretében. A budapesti bemutató után, január 16-án az (Újra)értelmezések című előadás a Román Kulturális Intézet szegedi székházában is látható lesz.

A rendezvény hátterében a Román klasszikus zeneszerzők című esemény sikerének inspirációja áll, amelyet 2023 decemberében a Andrei Mureșanu Színházban, Románia nemzeti ünnepe alkalmából adott elő a Classical Singers. A sepsiszentgyörgyi színház igazgatója, Anna Maria Popa, úgy érezte, érdemes egy valódi előadássá  alakítani ezt a kezdeményezést.

A budapesti és szegedi eseményen résztvevő közönségnek kivételes élményben lesz része, hiszen olyan kiváló román költők verseivel találkozhat, mint Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Aurel Dumitrașcu, Ionel Simota és Pavel Arva.

A koncert különlegessége abban rejlik, hogy az Andrei Mureșanu Színház színésznője, Camelia Paraschiv Katai által elszavalt versek mély párbeszédet alkotnak a Classical Singers által előadott zenével, ezzel is elősegítve a román értékek külföldi népszerűsítését.

Az egyszerű, ugyanakkor különlegesen megtervezett díszlet és a videóvetítések egyedi esztétikai környezetet teremtenek, amely harmonizál az előadásban elhangzó dalok és versek magyar nyelvű felirataival.

A két magyarországi előadásra a szabad helyek függvényében a belépés ingyenes lesz, így bárki részese lehet ennek a kulturális ünnepnek.