Rokonok - A Csíki Játékszín előadása Gyimesközéplokon

Rokonok – A Csíki Játékszín előadása Gyimesközéplokon

A Csíki Játékszín november 14-én, csütörtökön 19 órától játssza a Rokonok című előadást Gyimesközéplokon.

Móricz Zsigmond regényében a Zs.V. rövidítésnek két jelentése van. Jelenti a történet helyszínét, Zsarátnok városát, a város rangját, a jogszerűség látszatával, emelkedett, hazafias jelszavak hangosztatásával fenntartott hatalmát. És közönségesen, közismerten azt, hogy „zsebre váglak”, mint egy olyan világ jelszavát, ahol általánossá vált a korrupció, ahol a demokrácia csak egy cinikus módon fenntartott díszlet, a kifejlődő kapzsi zsarnokság számára. Ahol „az urak a rokonság kérdését úgy fogják fel, mint bejelentett jogcímet arra, hogy részt vehessenek a panamákban”.

Azonban nem csak a világ, maga a főhős is kétarcú. Készségesen válik a hatalmasok „rokonává”, míg elveit követve egy méltányos és tisztességes világ megvalósításáról álmodik. Eközben pedig az ő keze után is kapkodnak az egzisztenciális örvényekben fuldokló rokonok. Érzelmi élete is két nő vonzásában feszül pattanásig. A regény mesterien megépített, sokágú epikai szerkezet, minden részlete bevilágít a valóság egy-egy homályos zugába, a lélek rejtelmeibe. Mindezt egy drámai gerinc tartja egyben: Kopjáss István története, mely színpad után kiált. Erre figyelve készült Székely Csaba színpadi adaptációja, azzal a szándékkal, hogy éberebben figyeljünk világunkra s egyúttal kedvet kapjunk a regény (újra) olvasásához.

 

Szereplők: KOPJÁSS ISTVÁN, Zsarátnok város főügyésze: Puskás László; LINA, a felesége: Dálnoky Csilla; MAGDALÉNA, Lina unokatestvére: Sándor Anna; POLGÁRMESTER: Fülöp Zoltán; KARDICS, bankigazgató: Lőrincz András Ernő; MARTINY, az ellenzék vezére: Kosztándi Zsolt; PÉTERFI, István titkára: Kozma Attila; BERCI BÁCSI, István nagybátyja: Giacomello Roberto; LAJOS BÁCSI, István nagybátyja: Giacomello Roberto; KATI NÉNI, István anyjának unokahúga: Bartalis Gabriella; ADÉLKA, István testvére: Fekete Bernadetta; ALBERT, István testvére: Bilibók Attila; HOLLAKY, volt iskolatárs: Bende Sándor; IMRE, a polgármester titkára: Pap Tibor; BISZTRICZAY, főmérnök: Vass Csaba; ÚJSÁGÍRÓ: Keresztes Szabolcs;  Kisbérlő 1;  Kibérlő 2

Fotó, Zene: VERESS ALBERT

Tervező: PARÁSZKA MÁTÉ

Rendező: PARÁSZKA MIKLÓS

 Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. Az előadást támogatja Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a helyi Önkormányzat.