Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom – bemutató  a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom – bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

November 29-én, pénteken este 8 óról újabb bemutatóra kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom című szürrealista drámáját Silviu Purcărete állította színpadra, akinek ez a harmadik találkozása a kolozsvári színház társulatával.

Vitrac darabjának ősbemutatója 1928. december 24-én a Comédie des Champs-Elysées-ben. „A dráma francia bulvárdarabok kánonja szerint íródott, ennek ellenére egy nagyon bonyolult szöveg” – mondja a rendező. Silviu Purcărete szerint „a Viktor, avagy a gyermekuralom legendás szöveg, a francia irodalom monumentális alkotása. Nagyon bonyolult darab, és talán soha nem értették meg és nem is fogják megérteni. A szöveg folyamatosan provokál, és lehetetlen megfejteni. A drámát nem is lehet szöveghűen lefordítani. Adaptálni kell, mert tele van szójátékokkal, olyan dolgokkal, amelyek a francia nyelv szellemiségéhez kötődnek, illetve erősen a francia kultúrába és történelembe ágyazottak. Úgy tűnik – bár nem értem a nyelvet, de segítettek a kollégák magyarázatai – hogy a magyar nyelvű adaptáció igencsak jól sikerült, és mi megpróbáltunk elmélyülni és lubickolni kollégáimmal és barátaimmal ebben a szövegben.”

Az előadás létrehozásában közreműködtek Silviu Purcărete állandó munkatársai, Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező és Vasile Șirli zeneszerző, valamint Incze G. Katalin zenei munkatársként, Albu István a rendező munkatársaként, Petre-Tiberius Trifan és Vladimir Iuganu a díszlettervező asszisztenseként vett részt a produkció megvalósításában.

Az előadásban Dimény Áron, Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Vindis Andrea, Biró József, Kézdi Imola és Molnár Levente látható.

A nagyszínpadon játszott stúdióelőadás a bemutatót követően december 4-én, szerdán este 8 órától lesz ismét műsoron. A produkciót 14 éven felüli nézőknek ajánljuk.

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

*

A Viktor, avagy a gyermekuralom bemutatójának előestéjén, november 28-án, csütörtökön este 8 órától egy beszélgetéssel egybekötött ünnepi eseményen Silviu Purcărete rendező és Vasile Șirli zeneszerző átveszi a Vlad Mugur-díjat. A díjjal azon művészek munkáját kívánja elismerni a Kolozsvári Állami Magyar Színház, akik nem tagjai a színház társulatának, de kiemelkedő művészi munkájukkal hozzájárultak a színház művészeti céljainak megvalósításához. Az est házigazdája Visky András, az eseményre a belépés ingyenes.