Rendkívüli események a székelyudvarhelyi teátrumban

Rendkívüli események a székelyudvarhelyi teátrumban

Szeptember 16-án tartotta évadnyitó előadását a Tomcsa Sándor Színház. Elise Wilk kortárs drámaíró A zöld macska című darabját a Mokka Kávézó teraszán mutatta be a társulat. A romániai kamaszok problémáit boncolgató előadáson a szerző és Pálffy Zsófia, a darab fordítója is jelen voltak. A Tóth Árpád rendezte életszerű előadás szervesen illik az általa korábban színpadra állított fiatalokról, de nem csak fiataloknak szóló előadások sorába. Az előadást szeptember 24-én és 25-én is műsorra tűzi a színház, este nyolc órától a Harghita Business Center udvarán.

A bemutatót követően a társulat Temesvárra utazik, ahol a Temesvári Nemzeti Színház által szervezett Európai Előadóművészeti Fesztivál – Romániai Drámafesztivál (FEST-FDR) meghívottja. A Kovács János meghal című kortárs dráma Zakariás Zalán rendezésében az egyetlen magyar nyelvű előadás a fesztivál programjában. Idén a szeptember 13- 30. között zajló seregszemlén 15 produkciót mutatnak be. Hatházi András az elmúlás és az azt körülvevő formalitások problémáját egy családtag szemszögéből láttatja díjnyertes drámájában.

Kovács János meghal
Fotó: Balázs Attila

Az előadást szeptember 20-án, vasárnap este 20 órától játssza a társulat a fesztivál A ut DOR színpadán.

Székelyudvarhelyen a Kovács János meghal szeptember 22-én és 23-án 19 órától lesz szabadtéren újra látható a Székelytámadt vár udvarán. A járvány helyzetre való tekintettel, a színház arra hívja fel az érdeklődők figyelmét, hogy jegyet váltani a színház jegypénztárában kizárólag személyesen lehet.  A jeggyel nem rendelkező nézőket nem áll módukban beengedni az előadásra.

A színház jegypénztára hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között tart nyitva.

A mi kis városunk
Fotó: Balázs Attila

A Román Színházi Szövetség minden évben UNITER-díjjal tünteti ki a legjobbnak ítélt előadásokat és művészi teljesítményeket. Idén UNITER-díjra jelölték az udvarhelyi színház A mi kis városunk című produkcióját a legjobb előadás kategóriában, és Jakab Tamás színművészt debüt kategóriában. A román színházi szakma legrangosabb elismerésének számító díjakat szeptember 21-én adják át az UNITER-gála keretén belül a craiovai Nicolae Romanescu park nyári színpadán. Az eseményt élőben közvetíti a TVR1 22:30-tól.