Rendhagyó közönségtalálkozó a Tomcsa Sándor Színházban

Rendhagyó közönségtalálkozó a Tomcsa Sándor Színházban

Januártól havonta egy rendhagyó közönségtalálkozót szervez a Tomcsa Sándor Színház, ahol az előadás témájától függően hívnak meg szakembereket a kerekasztal köré, az igazabb, mélyebb élményért! Az év első közönségtalálkozójára január 8-án, este 20. 30-tól a Fagyi előadás után kerül sor, a színház előterében. Az est házigazdája Győrfi Kata, a színház munkatársa, vendége Szalay Zsuzsa szakpszichológus, akivel a Fagyi című előadás alkotóinak bevonásával az előadás által felvetett problémákat járják körül. Szeretettel várják azon nézőket is, akik már korábban látták az előadást, vagy akik az előadástól függetlenül is részt vennének egy érdekfeszítő, jó hangulatú beszélgetésen, ahol az anya–lány kapcsolatok kerülnek nagyító alá. Az évad során minden előadásnak egy közönségtalálkozója lesz! A részvétel ingyenes, a helyek száma viszont korlátozott.

Miro Gavran, horvát kortárs szerző Fagyi című darabjának országos ősbemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház társulata, október 2-án, szerdán, 19 órától, színpadi stúdióterében. A művet melynek eredeti címe Sladoled, Varga Viktória és Varga Iván fordította magyarra. Miro Gavran Horvátországban és külföldön az elmúlt húsz évben legtöbbször bemutatott horvát drámaíró. 1983-ban vált ismertté Kreón Antigonéja című drámájával. Műveit azóta 40 nyelvre fordították, könyvei 200 kiadásban jelentek meg. Színdarabjait 300 színházban mutatták be világszerte, több mint hárommillió néző előtt.  Barabás Árpád rendezésében a székelyudvarhelyi nézők is megismerhetik Gavran kétszereplős drámáját, melynek központi témája a szülő—gyerek kapcsolat: a kezdeti összetartozás, az egymástól való fokozatos eltávolodás és az egymáshoz való visszatalálás lehetősége.

A fagyizás az egyetlen biztos találkozási pont anya és lánya életében. Olyan, mint másoknak a karácsony. Amikor először találkozunk velük, anya 26, lánya 3 éves. Utolsó közös fagyizásukkor anya már több mint 80.

Hány gombóc fagyi fér bele hatvan évbe? Meddig kérünk ugyanabból a fagyiból, amiből a szüleink? Mikor választunk még azért is mást? Szülőként vagyunk-e annyira kíváncsiak, hogy megkóstoljuk gyerekünk kedvenc fagyiját? És mi történik akkor, ha egyszer csak már egyáltalán nem kívánjuk a fagyit? Nosztalgiából, meg azért, hogy valameddig még együtt lehessünk, talán mégis kérünk egy gombócot. Az előadás folyamatos visszaemlékezés a gyerekkorunkra, a szüleinkre, majd saját gyerekeinkre – azokra az időkre, amelyeket együtt tölthettünk.

Az előadás díszlettervezője Szűcs – Olcsváry Gellért, a jelmeztervezője pedig Gábor Zsófi m.v., a zenét Pál Attila és Pásztor Márk színművészek szerezték, az előadás dramaturgja Deák Katalin m.v. . Szereplők: Anya ˗ Bekő-Fóri Zenkő, Lánya ˗ Kőmíves Boróka.

A Fagyi januárban 6-án, hétfőn, kedden 7-én és szerdán 8-án mindhárom alkalommal 19 órától tekinthető meg Székelyudvarhelyen. Jegyek elővételben, a színház jegyirodájában (tel.: 266-212131,  11-14, 15-17 órák között) és www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.