REKVIEM EGY HÁZÉRT KOLOZSVÁRON

REKVIEM EGY HÁZÉRT KOLOZSVÁRON

Medgyessy Éva REKVIEM EGY HÁZÉRT című kamaradrámája a „Kincses városban”  vendégszerepel az 5. KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK  rendezvénysorozat keretében. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásában Kilyén Ilka és Makra Lajos színművészek lépnek közönség elé, díszlet- és jelmeztervező Szabó Annamária, rendező: Kovács Levente.

A 2012-es bemutatót megelőzően a rendező így fogalmazott:  „A kolozsvári ház, amelyben a történet során felvillanó különböző sorsú lakók életében elevenedik meg a régi városhangulat, talán szimbóluma is a múltnak, pedig valóban létező, a várfal és a régi Nemzeti Színház közötti, ma már felismerhetetlenül megváltozott városrész egyik építménye volt. Ez történetünk helyszíne.

 Kariatidák által őrzött kapubejáró, ódon lépcsőház, a körbefutó gangon sorjázó lakások, melyekben a társadalom legkülönbözőbb rétegeinek lakói élnek mégis szinte családias viszonyban: egyetemi tanár és cigánycsalád, operaénekes és ledér erkölcsű hölgy és sok más, színes, jellemző figurája a lebontásra került, eltűnő világnak.

 Mindennek közepén egy lángoló, a konvenciókkal dacoló szerelem, és a fokozódó kiszolgáltatottsággal szembeszálló kis emberi gesztusok megkapó rajza sejlik elő a házban hétköznapi teendőit végző, emlékeket idéző hősnő és a tolókocsihoz kötött, magatehetetlen, beszédképtelen apa közötti, a szavakon messze túlsugárzó, mély párbeszédéből.”

 Az előadás 2014. augusztus 18-án, hétfőn 19.00 órától tekinthető meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Jegyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztáránál, illetve online, a www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2000/Teatrul-Maghiar-de-Stat-Cluj oldalon lehet váltani.