Regény nagybőgővel – szabad alkotás Csehov nyomán a kolozsvári színházban

Regény nagybőgővel – szabad alkotás Csehov nyomán a kolozsvári színházban

Bemutatóval indítja az új évet a kolozsvári színház: Csehov Regény nagybőgővel című novellájának színpadi adaptációját Paco Alfonsín rendezésében viszi színre a társulat. Az előadás bemutatójára szombaton, január 13-án este 8 órától kerül sor a nagyszínpadra épített stúdiótérben, következő előadás: vasárnap, január 14., este 8.

A novella Bibulova hercegnő és Pitsikatoff, a céljavesztett nagybőgős találkozásáról szól. Az előadás az emberi kapcsolataink lehetetlenségét, az időben-térben felfüggesztett, kiutat kereső emberi létet ábrázolja sok zene és mozgás segítségével. A rendhagyó díszletben, a nézők „erdejében” játszódó történet közösségi alkotásként jött létre.

Paco Alfonsín rendező elmondása szerint, régóta foglalkoztatja a novella színrevitele: „Csehov történetében, ahogy az előadásban is több befejezés van, melyek egyszercsak új kezdetekként kezdenek működni. A történet sosem fejeződik be, folyamatosan megyünk, aztán szétválunk, más utakat próbálunk ki, de sosem találkozunk igazán. Calderón azt mondja, az élet álom. Csehovnál olyan erős a valóság, hogy már-már álomnak tűnik. A színházban is a valóság és álom összeütköztetése érdekel, az a pont, ahol a költőiség megszületik.”

Fotó: Biró István

Az előadás szereplői Ötvös Kinga, Viola Gábor és Platz János, valamint videofelvételen Bodolai Balázs, Bogdán Zsolt és Farkas Loránd látható. Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu, dramaturg: Demeter Kata. Az előadás zenéjét Alex Catona jegyzi, közreműködött Barabás Ábel és Ötvös Kinga. Hangszerelés: Farkas Loránd és Antal Attila, a zenekar tagjai: Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Antal Attila, Bajusz Gábor. A dalszövegeket írta: Gergely Edó, Bodolai Balázs és Paco Alfonsín.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.