REFLEKT Multikulturális Fesztivál Szatmárnémetiben

REFLEKT Multikulturális Fesztivál Szatmárnémetiben

November 12. és 15. között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának, illetve Mihai Raicu Társulatának egy-egy előadása, valamint az Ungvári Drámai Színház társulatának két előadása szerepel a fesztivál programjában. Az előadásokra a belépés díjtalan, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

A Szatmárnémeti Északi Színházhoz tartozó Ács Alajos Stúdió a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal egy román-ukrán határon átívelő EU-s projektje révén született újjá. A játszóhely újranyitása alkalmából egy kisebb stúdiószínházi fesztiválra kerül sor november 12. és 15. között, amelyen az Északi Színház két társulata mellett színpadra lépnek az ukrán partnerek is, az Ungvári Drámai Színház színészei két előadással.


A fesztivál programja:


November 12., 18 óra – Mika Myllyaho: KÁOSZ – Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat

Sofia, Julia és Emmi átlépnek határaikon, és bár megjárják a dutyit és a káoszt, megtapasztalják, hogy érdemes kiállni magunkért mert csak a felszabaduláson keresztül vezet út az igazi önismerethez.
Valódi felismeréseket ígér a szórakoztató történet, mely egy fergeteges humorú, lelassíthatatlan fúgához hasonlatos.

Mika Myllyaho: KÁOSZ – Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat

November 13., 18 óra – Oleksandr Gavrosh: CHIRIKLI – Ungvári Drámai Színház

Az előadás alapja egy roma származású kortárs író, önéletrajzi regénye. Mykola Burmeka-Dyury a Nagyszőlősi Járás egy kis falujában, Magyarkomjáton született és nőtt fel. Ez az első olyan kárpátaljai dokumentarista dráma, amely első sorban történeti hitelességre törekszik. Az előadás egy anyának és gyermekének a történetét meséli el, kettejük kapcsolatán keresztül nyerhetünk betekintést a helyi roma közösség életébe is. A produkció leginkább az érzelmi világra kíván hatni, a történetet követve garantált, hogy egyetlen néző sem marad közönbös.

November 14., 18 óra – Neda Nezhdana: OTVETKA – Ungvári Drámai Színház

Az Otvetka egy monodráma, mely egy ukrán írónő, Neda Nezhdana “Otvetka@UA” című írásán alapul. Az előadás szereplője egy várandós nő, akinek szeretett férje egy orosz mesterlövész végzetes fegyverének áldozata lett, még a 2014-es orosz-ukrán háború idején. A nő mindeközben meghívást kap egy oroszországi barátnője esküvőjére. A történet ijesztően időszerű, hiszen napjainkban is ukrán nők férjei, élettársai harcolnak Oroszország ellen, több ezer 20 és 40 év közötti nő küzd meg nap mint nap egyedül a háború okozta nehézségekkel. Az előadás célja, hogy emlékeztessen a mai napig zajló háborúra és az ezáltal okozott mindennapi kihívásokra.

Neda Nezhdana: OTVETKA – Ungvári Drámai Színház


November 15., 16 óra – Fredrik Brattberg: ÖRÖK VISSZATÉRÉS – Szatmárnémeti Északi Színház, Mihai Raicu Társulat

Fredrik Brattberg, kortárs norvég drámaíró műve a halálról, és az elmúlással járó fájdalomról szól. A Halál kísértése komoly következményekkel jár. Vajon mennyi gyötrődést képes elviselni az ember? Meddig bírja elfogadni az örök bizonytalanságot, mielőtt végre döntést hozna – akármilyen fájdalmas is legyen ez a döntés? Az “Örök visszatérés” tekinthető fekete komédiának, azonban könnyen megtörténhet, hogy a kimondott szavak kétértelműsége és az érzelmi túlfűtöttség útvesztőjében a humornak nyoma vész, a harsogó nevetés pedig keserves sírásba vált át.

Az előadásokra ingyenes belépők igényelhetők a Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában. Az ukrán nyelvű előadások román nyelvű feliratozással lesznek láthatók. A helyek száma korlátozott.