Rajtol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása

Rajtol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása

Október 13-án, pénteken kezdődik a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház  és  a Figura Társaság szervezésében a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása. Az október 22-ig tartó tíznapos színházi szemle idén huszonegy előadással, kiállításmegnyitókkal, filmvetítésekkel, felolvasószínházi sorozattal, koncertekkel, közönségtalálkozókkal, fórumokkal, könyvbemutatóval és állandó könyvvásárral várja az érdeklődőket.

A fesztivál idei kiadásának programja a következő színházak előadásaiból állt össze:

Aradi Kamaraszínház, Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház (Marosvásárhely), Csíki Játékszín (Csíkszereda), Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), Kézdivásárhelyi Városi Színház, Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár), Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat, Radu Stanca Színház – Német Tagozat (Szeben), Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy), Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvári Állami Német Színház, Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely), Újvidéki Színház (Újvidék).

Az ország magyar és német nyelvű színházai mellett idén több független színházi produkció is meghívást kapott, jelen lesz a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat, a budapesti Káva Kulturális Műhely, a kolozsvári Váróterem Projekt és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. Emellett a sepsiszentgyörgyi M Studio tűzzsonglőr show-ja is helyet kapott a Kollokviumon.

Az erdélyi színjátszás egyik legnagyobb multú rendezvénye, mely idén Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap főtámogatásával jön létre, partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal, október 13-án veszi kezdetét Gyergyószentmiklóson a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című produkciójával. Az előadás a Kollokvium hivatalos megnyitóját követően este 7 órától teinthető meg.

A tíznapos program egyik kiemelkedő momentuma az Újvidéki Színház jelenléte. A Szerbiából érkező társulat, mely először vendége a Kollokviumnak, a Fekete című többszörösen díjazott előadással mutatkozik be a gyergyószentmiklósi színházban.

A fesztivál idei kiadásának másik fő kuriózuma, hogy a két Bocsárdi László-rendezés (a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Shakespeare-darabja, a Tévedések vígjátéka, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc-darabja, a Liliom) mellett kiállítás nyílik a Figura Stúdió Színház alapítója, Bocsárdi László művészetéről.

A Temesvárról érkező Moliendo café, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház társulatainak közös munkája azért is kiemelkedő előadás, mert a Kollokvium először lát vendégül Silviu Purcărete-rendezést.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadással is meghívást kapott, a Zakariás Zalán rendezte Roberto Zucco mellett a Stop the tempo! című kocsmaszínházi előadás is bekerült a Kollokvium programjába. A csíkszeredai Csíki Játékszín társulata idén otthoni színpadon, de a fesztivál keretében játssza Victor Ioan Frunză rendezésében a Portugált.

A fesztivál a klasszikusok kedvelőinek is tartogat meglepetéseket: műsorra kerül Novák Eszter rendezésében a nagyváradi Szigligeti Színház Molière-darabja, A mizantróp, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának kiemelkedő produkciója, Csehov Sirálya is megtekinthető lesz Keresztes Attila rendezésében, míg a Figura Racine klasszikusát, a Phaedra-t (rendező Albu István) a Kollokvium záróelőadásaként október 22-ére tűzte műsorra. A gyergyószentmiklósi színház október 12-én, az esemény nulladik napján Botond Nagy rendezésében a Puskin nyomán készült Anyegint és október 16-án Máthé Annamária egyéni előadását is bemutatja.

A kísérőrendezvények érdekességei, hogy olyan szerzők drámaszövegei kerülnek felolvasásra, mint Demény Péter, Závada Péter, vagy Moșu Norbert-László, aki amúgy a Figura társulatának is tagja.

A Kollokvium idén első ízben ad helyet filmvetítéseknek, a fesztivál közönsége Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét, valamint Enyedi Ildikó nemzetközi sikernek örvendő Testről és Lélekről című filmjét tekintheti meg.

Az estéket többnyire a meghívott színházak színészzenekarai zárják, de olyan együttesek is meghívást kaptak, mint a sepsiszentgyörgyi sZempöl Offchestra, a temesvári The Case, vagy Marosvásárhelyről a Koszika & The HotShots.

Információk és helyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen. A fesztivál hivatalos honlapjának elérhetősége: kollokvium.figura.ro

A fesztivál kiemelt támogatói a Hargita Gyöngye és a Berri Kézműves Csokoládé.

További partnerek: Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Tarisznyás Márton Múzeum és az Ifitéka.

Támogatók: Rubin Hotel, Lázár Panzió, Filó Hotel, Teke Panzió, Szilágyi Szálloda, Astoria Hotel, ImportDirect, Deko-Mark, GKL, F&F, Talizmán Kft., Édesmézes, Beauty Com, Syncro-Serv Kft., Best Auto Kft., Benedek Húsüzem, Mol Metal, Pieta Kft., Industry Steel Corp Kft., Fapicom Kft., Makó Virágüzlet, Marcipán Cukrászda, Réz Lámpás Kávéház, Pizza Joe, Gumiramis Kft., Body-Mixt Kft.

 Figura Stúdió Színház,

XII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium