Pustol a hó a Spectrum Színházban

Pustol a hó a Spectrum Színházban

Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel közösen írt könyvet Szarvas József és Bérczes László. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást, ami több mint egy életrajzi írás feldolgozása: beavatás egy olyan életbe, amelyet bárminek lehet nevezni, csak könnyűnek nem. Az előadás december 15-én és 17-én a marosvásárhelyi Spectrum Színház színpadára érkezik.

 

A 61 éves Szarvas József Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. Nehéz elhinni róla, hogy felnőtt koráig nem előadásokra járt és könyveket olvasott, hanem tanyasi gyerekként hajnali ötkor már a földeken dolgozott. Télen, nyáron, esőben, hóban. Mert a cukorrépa nem vár.

Szarvas József ilyen gyermek volt. Amikor az első iskolai napon az új tanítónője megkérdezte, mi szeretne lenni, és ő azt válaszolta, táncdalénekes vagy népművelő, szemtelenségéért megbüntették, az ellenőrzőjébe pedig beírták, hogy notórius képzelgő. A megregulázásnak mégsem lett eredménye, hisz a Hortobágy-Kónyáról elindult Jóska beváltotta ígéretét: előbb díjnyertes táncdalénekes lett, majd színész, végül, hogy mindezt betetőzze, színész a Nemzetiben.

Önmagával számot vetve írta meg önéletrajzi könyvét Szarvas József Bérczes László rendező, dramaturg barátjának segítségével. A 2018 nyarán megjelent könyvből pedig megszületett a Pustol a hó című előadás, amelyben egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával… Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással.

Szarvas József az előadásról elmondta, lesz olyan része, amikor a gyermekkori önmagáról egyes szám harmadik személyben beszél. „Ez az est olyan lesz, mint egy vallomás, egy kérdésfeltevés, egy ajánlat, ha tetszik, egy életútfolyam vagy egy gyerektörténet, melynek egyik végpontján egy kisgyerek és annak vágyai, álmai szerepelnek, a másik végpontján egy hatvanéves férfi gondolatai, közte pedig a megtett életút szakmai sikerei, kudarcai” – fogalmazott egyszemélyes műsoráról az előadó.

„Nem gondolom magam annyira érdekesnek, hogy belőlem színházi előadást kelljen csinálni, sőt, arra se tartom magam érdemesnek, hogy könyv szülessen rólam, de azokról a tapasztalatokról, gondolatokról, küzdelmekről, mély- és csúcspontokról, amelyekkel utam során gazdagodtam, és azokról az emberekről, akikkel életem során találkoztam, úgy vélem, mindenképpen érdemes beszélni. Az előadás többek között azt a kérdést veti fel, hogy hogyan lehet a csúcspontokhoz, a vágyott dolgokhoz, például a Kaszás Attila Pajtaszínház megalapításához vagy a Tündérkert-programhoz eljutni. Hogy hogyan lehet az, hogy egy hentesnek készülő, tanyasi kisfiú egyszer csak a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely színház tagja, majd pedig a Nemzeti Színház színésze lesz. Magamról beszélek, de hátha sikerül ezt úgy megfogalmazni, hogy nézzen bele mindenki a saját gyermeki énjébe” – ajánlja az előadást a színművész a Pesti Műsorban.

 

Jegyvásárlás

A Pustol a hó című előadást két alkalommal is láthatja a közönség a Spectrum színpadán: december 15-én, vasárnap 20 órától, valamint december 17-én, kedden 17 órától. Az előadásokra jegyet vásárolni a Spectrum Színház jegypénztárában lehet (Rózsák tere 13. szám) hétköznapokon 8:30 és 11:30 óra között, telefonos helyfoglalás a 0744-301-875-ös számon naponta 8:30 és 18:00 óra között, illetve a www.biletmaster.ro oldalon.