Profik találkoztak Marosvásárhelyen A Háromszék Táncegyüttes négy díjjal tért haza

Profik találkoztak Marosvásárhelyen A Háromszék Táncegyüttes négy díjjal tért haza

A találkozás, a szakmai tapasztalatcsere és nem a versenyszellem jegyében zajlott le a IX. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója a hétvégén Marosvásárhelyen. A négynapos szakmai seregszemlén mind az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes bemutatkozott, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiú c. produkcióval vett részt a találkozón.

A Maros Művészegyüttes szervezésében október 3-6. között kilencedik alkalommal rendezték meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját, az évről évre megrendezett vándorfesztiválnak idén Marosvásárhely adott otthont. A négynapos szakmai seregszemlére versenyszellem nélkül, a találkozás jegyében érkezett mind az öt erdélyi táncegyüttes. A fesztivál igazi seregszemléje annak, hol is tart az erdélyi magyar táncművészet 2013-ban, ugyanakkor célja alkalmat teremteni a találkozásra, szakmai nézetek, tapasztalatok megosztására. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az  Udvarhely Táncműhely és a házigazda Maros Művészegyüttes produkciói mellett szakmai előadások, beszélgetések, a látott előadások kiértékelése, közönségtalálkozók és táncházak színesítették a programot.

 

A táncegyüttesek produkcióit kilenctagú zsűri értékelte, a bemutatott előadások mindegyikét személyre szabott díjakkal jutalmazták a vasárnap esti gálaműsoron. Novák Ferenc „Tata” elmondása szerint, talán ilyen színvonalas és sokszínű soha nem volt a találkozó.

 

A Háromszék Táncegyüttes négy díjjal tért haza, a társulat eddig egyetlen találkozón sem örvendett ennyi elismerésnek. Az Ivácson László rendezésében bemutatott A tékozló fiú c. előadás Az erdélyi sorskérdések művészi megfogalmazásáért” nyerte el a szakmai zsűri elismerését. Tőkés Csaba Zsoltot, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetőjét, A tékozló fiú c. sorsjátékban nyújtott kiemelkedő alakításáért a legjobb férfitáncos díjával tüntette ki a Magyar Táncszövetség, Erőss Juditot énekes különdíjjal jutalmazta a szakmai zsűri. A Heveder zenekar pedig idén is a legjobb zenekarnak járó különdíjat vehette át.

 

A profik találkozóját jövőre a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szervezi meg Csíkszeredában.