Próbakezdés a Szigligeti Színházban

Próbakezdés a Szigligeti Színházban

Kezdetét vették a 2019/2020-as évad bemutatóinak próbafolyamatai a Szigligeti Színházban: a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat három új premierre – köztük táncszínházi produkcióra, klasszikus drámára és ifjúsági előadásra – készül a Szigligeti Stúdióban.

Október 16-án mutatja be az évad első kamaraelőadását a Nagyvárad Táncegyüttes. A Könczei Árpád által rendezett és koreografált Amikor a pásztor… című produkció a Kárpát-medence pásztorhagyományait eleveníti fel, és az ehhez kapcsolódó népdal- és néptánchagyományon keresztül beszél az emberi közösségek kettős természetéről. Az Amikor a pásztor… című előadás kalotaszegi, mezőségi és szilágysági gyűjtésekből inspirálódott.

Szeptember 5-én kezdődtek Szép Ernő Lila akác című regénye színpadi változatának a próbái. A 135 évvel ezelőtt született író legismertebb műve a budapesti Városligetbe kalauzolja a nézőt, ahol két fiatal, Csacsinszky Pali (Sebestyén Hunor) és Tóth Manci (Román Eszter) szerelmének történetén keresztül ismerkedhetünk meg a századelő fővárosi polgárainak beteljesült és beteljesületlen álmaival. A romantikus, szomorúszép drámát Guelmino Sándor átiratában Botos Bálint, nagyszalontai születésű rendező állítja színpadra a Szigligeti Társulat tíz színművészével, akikhez Lajter Márkó Ernesztó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatója is csatlakozik. Az előadást október 26-án mutatja be a nagyváradi teátrum.

Igazi családi kikapcsolódást ígér Szabó Magda Tündér Lalája, amelynek bemutatójára november 8-án, pénteken kerül sor a Szigligeti Stúdióban: az előadást a Szigligeti Színház legsikeresebb gyermek- és ifjúsági előadásainak rendezője, Tóth Tünde viszi színre, Egressy Zoltán átiratában. A történet Tündérország és az emberi világ határán játszódik, ahol a gonosz varázsló, Áterpáter cselszövései árnyékot vetnek Írisz királynő uralkodására. Hogy édesanyját és tündértársait megmentse, a rakoncátlan trónörökös, Tündér Lala veszélyes és kalandos útra indul, ahol megismerkedik a halandó élet szépségeivel és veszélyeivel egyaránt. Az emberszívű tündérfi bátorságról, hűségről és kitartásról tesz bizonyságot, hogy végül önfeláldozásával példát mutasson embereknek és tündéreknek egyaránt.

A szeptemberi és októberi előadásokra, így a készülő bemutatókra is, jegyek már kaphatók online, a www.biletmaster.ro oldalon. A színházi jegypénztár szeptember 17-étől új helyen, a Moszkva (Szilágyi Dezső) utca 7. szám alatt várja a jegy- és bérletvásárlókat, a következő, új nyitvatartás szerint:

Hétfő: zárva

Kedd, csütörtök: 10-19

Szerda, péntek: 13-19

Illetve egy órával az előadások előtt.