Portugál - Premier a Csíki Játékszínben

Portugál – Premier a Csíki Játékszínben

Victor Ioan Frunză hatodik alkalommal rendez Csíkszeredában. Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának ősbemutatója a budapesti Katona József Színházban, 1998-ban volt és az előadást a Katona azóta is műsorán tartja. 1999-ben játékfilm készült belőle, az elmúlt majdnem két évtized során 17 társulat mutatta be magyar nyelvterületen, Victor Ioan Frunză korábban két alkalommal vitte színre román nyelven, a nagybányai Városi színházban és a bukaresti Nottaraban. Egressy több darabját külföldön is bemutatták, eddigi színházi premierjeinek száma 100 fölött van. Ismertebb színpadi művei: Sóska, sültkrumpli, Kék, kék, kék, 4×100, Vesztett éden.

A címben szereplő portugál egyszerre hely és életérzés, vágy a beteljesedésre. Egy képzeletbeli magyar falu, Irgács hétköznapjaiba láthatunk be.A helyi kocsmát Lajos (Lőrincz András Ernő) és lánya, Masni (Bokor Andrea) vezeti, törzsvendégeik között ott egy volt rendőr (Puskás László), aki elvenné a lányt, Sátán (Vass Csaba), akiről nehéz eldönteni, hogy azért iszik-e, mert elhagyta a felesége, vagy épp azért hagyta ott, mert képtelen megváltozni, egy közmunkából túlélő szózsonglőr (Kozma Attila) és alkoholista felesége (Szabó Enikő), de a pap (Kányádi Szilárd) is be-benéz, ha arra jár, de csak minden második vasárnap tart misét a faluban. A falu tipikus szereplői közé csöppen Budapestről egy író (Veress Albert), aki Portugáliába indul, de néhány napra itt szeretne megpihenni.

A rendező korábbi évadokban Maeteerlinck A kék madár (2008), Molnár Ferenc Liliom (2009), Tasnádi István Finito (2011), Örkény István Tóték (2012), Gorkij Éjjeli menedékhely (2015) műveit vitte színre Csíkszeredában. A budapesti Nemzeti Színházban, a budapesti Kamaraszínházban, az Új Színházban, a Szolnoki Szigligeti Színházban, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, a Temesvári Csiky Gergely Színházban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban és a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián mutatták be korábban magyar nyelvű rendezéseit. Magyar nyelvű alkotásaiért járó harminckét szakmai díj közül egyik legfontosabbnak a magyar nyelvterület legjobb előadásáért a gödöllői Stúdió- és Alternatív Színházak Fesztiválján odaítélt elismerést tartja. Több mint kétszáz színrevitel áll mögötte, folyamatosan rendez francia, német, jiddis és román nyelven, alkotásait több mint ötven hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. A Máltai Lovegrend tagja és a Románia Csillaga Érdemrend lovagja. Tavaly, pályájának a magyar színpadokon eltöltött 25. évfordulóján az EMKE Gróf Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki, több évtizedes sokszínű, értékteremtő rendezői munkásságáért, a magyar és a román színházi kultúra között hidat jelentő életművéért.

A produkció díszlet-jelmeztervezője, Adriana Grand látványterveit többek között Prágában, Pozsonyban, Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Temesvárott született színházi produkciókban láthatta a közönség, több mint 25 hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Többek között Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós, Tompa Gábor rendezők előadásaihoz is tervezett díszletet és jelmezeket.

A bemutató előadásra március31-én, 19 órai kezdettel kerül sor.

Egressy Zoltán

PORTUGÁL

tragikomédia két részben

Masni: Bokor Andrea

Bece: Veress Albert

Kocsmáros: Lőrincz András Ernő

Retek: Puskás László

Pap: Kányádi Szilárd

Csipesz: Kozma Attila

Asszony: Szabó Enikő

Sátán: Vass Csaba

Feleség: Bartalis Gabriella

dramaturg: Budaházi Attila

díszlet-jelmeztervező: Adriana Grand

rendező: Victor Ioan Frunză

bemutató előadás: 2017. március 31.

A produkció megtekintését 14 éven felülieknek ajánlják. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma  és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A mű Egressy Zoltán képviseltében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.

Műsoron:

március 31., péntek, 19.00 | Bánk bán bérlet, bemutató előadás

április 2., vasárnap, 19.00 | Prospero bérlet

április 11., kedd, 17.00 | Csongor és Tünde bérlet

április 12., szerda, 17.00 | Arlechino bérlet

április 13., csütörtök, 17.00 | Romeo és Júlia bérlet

április 19., szerda, 19.00 | Don Juan bérlet

április 20., csütörtök, 19.00 | Tiborc bérlet

április 21., péntek, 19.00 | Hamlet bérlet

április 23., vasárnap, 19.00 | Liliomfi bérlet

További bérletes előadások májusban.

Helyfoglalás: 0266-314472 | 0751-039026