Plazma III. – a Tomcsa Sándor Színház felolvasószínházi előadása a Figuránál

Plazma III. – a Tomcsa Sándor Színház felolvasószínházi előadása a Figuránál

Március 5-én, csütörtök este 8 órától a Figura Stúdió Színházban, a YourLivingRoomban kerül bemutatásra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Plazma 3 – Csodálatos vadállatok című felolvasó-kocsmaszínházi előadása.
A produkcióra a belépés ingyenes, az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

A Tomcsa Sándor Színházban elsőként, a 2009/2010-es évadban, Garaczi László Plazma című írásából született egy felolvasó-színházi előadás, amely, rendhagyó módon a kocsmák, kávézók közönségének szólt. Ezt követte a 2011/2012-es évadban a Plazma 2, avagy az Ovibrader, amely szintén Garaczi szövegéből készült. Míg az első Plazma a felszínesebb, humorosabb, könnyedebb vonal mentén mozdult a társadalomkritika irányába, a második már sokkal mélyebb, és fájdalmasabb kérdésekkel foglalkozott.
És itt a harmadik. A meddig felolvasó a felolvasó? Mikor, mitől válik egy szöveg „igazi”, „rendes” színházi előadássá? A kísérlet utolsó állomása.

A Plazma 3 szövege szintén Garaczi Lászlóé. Csodálatos vadállatok. Egy család története. Egy 21. századi családé. Egy olyan családé, ahol anyu és apu elváltak, külföldön dolgoznak, a gyerekek pedig itthon hányódnak. De látszatra mindenki nagyon jól van. Mennyire ismerős, ugye? Ha körbenézünk, hány ilyen helyzetben élő családot ismerünk? Akik a jobb élet, a megélhetés, az anyagi biztonság miatt kénytelenek, és képesek felrúgni az egészséges család intézményét.

A gyerekek látszólag teljesen normálisak, sérülésmentesek. Felszabadult és vidám játékkal ütik el az időt. Komolyan játszanak. Felnőtteset. Úgy, ahogyan ők látnak bennünket. Ahogyan a fantáziájuk, a nagyon pici élettapasztalatuk révén a felnőtteket látják. Ahogy a felnőttek élnek, szórakoznak, haragszanak, szeretnek, gyűlölnek, rettegnek, gyereket nevelnek.

Nagyon groteszk és furcsa tükör ez. A gyerekeink szeme. Ahogyan ők látnak. Bennünket. A világot.