Play! MOBILE Öt nap. Közösségi színház. Párhuzamos történetek.

Play! MOBILE Öt nap. Közösségi színház. Párhuzamos történetek.

Érdekel a színház? Színész, rendező, dramaturg vagy esetleg díszlettervező szeretnél lenni?

Vagy csak egyszerűen egy izgalmas közösségi színházi projekt részese szeretnél lenni?

A Play! MOBILE projektre ez év szeptemberében kerül sor a MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, a Pro Progressione (HU), Kulturanova (RS) a “di mini teatro” (FR) szervezésében valamint a Meet Lab (HU) együttműködésével, mely színpadokká és kiállítási helyszínekké változtatja a településeket a résztvevők segítségével.

Székelyföldön három helyszínen valósul meg a projekt, öt napos táborok formájában, melynek első állomása Csernátonban a Haszmann Pál Múzeum együttműködésével jön létre 2019. szeptember 9 – 13. között. Ezt követően szeptember 16 – 20. között az őrkői roma közösség fiatal résztvevőivel, együttműködve a Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókjának munkatársaival valósul meg a program. A műhelygyakorlatoknak a Néri Szent Fülöp Szociális Központ ad otthont, bemutatóra viszont Őrkő és a város utcáin kerül sor péntek délután a PulzArt 7 keretein belül. Utolsó helyszínként Barót városa ad otthont a projektnek szeptember 23 – 27. között, mely alkalommal a Baróti Városi Művelődési Ház munkatársai lesznek helyi partnereink.

A Play! MOBILE célja, hogy ösztönözze a kulturális részvételt az európai kistérségekben.

A közösségi művészi gyakorlat, az adaptálható térspecifikus installációk és a részvételi alapú színházi játék létrehozása a művészeti alkotás és a közönség közötti kölcsönhatás platformja – egy kifinomult és inkluzív módszer által – a vidéki közönségek megszólítására és érdeklődésük felkeltésére.

Az öt napig tartó játékos táboron keresztül a résztvevők új tereket és történeteket fedeznek fel, kreativitásuk segítségével alkotva meg saját közösségi történetüket.

A Play! MOBILE közösségi színházi projekt azon 18 évet betöltött résztvevők jelentkezését várja, akiket érdekel a színház vagy azokat, akik egyszerűen csak nyitottak és kíváncsiak az újdonságra, az önkifejezés új formáit szeretnék megtapasztalni, akiknek kihívást jelent a csapatmunka és az ismeretlen egy olyan helyen, ahol bármi megtörténhet.

A tábor keretén belül a karakterépítéstől a párhuzamos történetírásig, egy eszköz nélküli színházi módszer elsajátítására nyílik lehetőség a Play! MOBILE nemzetközi csapata segítségével, a NarrAktív technikán keresztül. A résztvevőkkel megalkotott karaktereket és az általuk létrehozott történetet az öt napos műhelymunka végén a település alkalmi közönségének is bemutatják.

A Play! MOBILE lehetőséget nyújt szakmai fejlődésre, a jó hangulat mellett a komoly munka garantált, és még sok meglepetés mellett a napi egy ebéd jár a helyi résztvevőknek, a távolabbi településekről érkezőknek biztosított a reggeli, ebéd, vacsora és szállás.

Részese lehet bárki Csernáton történetének 2019. szeptember 9. és 13. között, csatlakozva a Play! MOBILE csapatához most!

A részvétel ingyenes, viszont a helyek száma korlátozott! Jelentkezni a www.magma.ro honlapon található adatlapon, a magma@maybe.ro címen vagy Dimény-Haszmann Orsolyánál a 0746 103 796-os telefonszámon.

A Play! MOBILE projekt négy országban, összesen 12 településen valósul meg. A nyár folyamán Magyarországon Kapolcson a Művészetek Völgye keretén belül, Mórahalmon a Zastava Fesztivál keretén belül került bemutatásra a projekt, Budapesten a Népszigeten jelenleg történnek az események, lezajlottak a Szerbiai kiadások Kikinda, Vrbas és Sremski Karlovci településeken. A projekt Franciaországban ér véget október folyamán Lille, Mouy és Liancourt Saint Pierre településeken.

A Play! MOBILE projekt az Európai Únió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával, az AFCN – Nemzeti Kultúrális Alap Adminisztrációja, Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával valósul meg.