PLACCC EXTRA Budapesten

PLACCC EXTRA Budapesten

Az első Ablak a Bartókra – önmagát „helytörténeti fesztiválként” meghatározó – eseménysorozat keretében négy, a PLACCC Fesztivál által szervezett program is helyet kapott, ebből kettő éppen a helyi, azaz a tizenegyedik kerületi Meetlab alkotócsoport projektje. A PLACCC köztéri és helysznípecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi fesztivál, amely jól illeszkedik majd különleges meghívott produkcióival az Ablak a Bartókra fesztivál programjai közé, amiben a Bartók Béla út és környéke jelenével, múltjával és jövőjével foglalkoznak a szervezők.

A PLACCC extra keretében a világhírű osztrák Willi Dorner társulata  „bodies in urban spaces” előadásának táncosait követhetjük és kísérhetjük, szó szerint, a Bartók Béla útról nyíló mellékutcákban, ha tavaly lemaradtunk, idén újra nyomozhatunk a Meetlab How to disappear completely című történetében a Gellért tér körül egy app segítségével, ugyanennek a csapatnak köszönhetően a legendás, old-school számítógépes játékkal, a TRON-nal játszhatunk, ezen kívül láthatunk egy kiállítást, amely a Meetlab How to disappear completely izmiri verziójának megszületését mutatja be és részt vehetünk egy kerekasztal beszélgetésen, amely az izmiri audióséta élményeit mutatja be.

A PLACCC, ahogy eddig ezt megszokhattuk, ismét egyedi és megismételhetetlen, egy adott helyszínhez kötött élményt kínál látogatóinak. Sajátossága, hogy akkor is belekerülhetünk egy művészeti eseménybe, ha nem terveztük. De nem szabad megijedni, itt nem feltétlenül alkotó és néző interakciójáról van szó, hanem a művészek és a hely kapcsolatáról egy adott időben, aminek véletlenül vagy direkt, mi is részesei lehetünk.

bodies in urban spaces

Az Ablak a Bartókra Fesztivál keretében először egy különleges táncelőadáson („bodies in urban spaces”) vehetünk részt június 1-jén 15 és 19 órakor. Ahogy nézőként mondanánk: „járkálós” lesz. Akik majd arra járunk, vagy időben ott leszünk a B32 Galéria előtt, talán kicsit más szemszögből láthatunk rá a XI. városrész egyes részeire. Szembesülhetünk lakókörnyezetünkkel, városi szokásainkkal. A táncosok szó szerint, azaz fizikailag is beékelődnek, beolvadnak a városi térbe, vagy éppen kiegészítik azt, így mutatva rá az épített környezet és az emberi test viszonyra. Az Ablak a Bartókra vállalt tematikáját erősíti az, hogy az épített környezetbe ékelődő testek hogyan emelik ki a városrész építészetének szépségét. A különleges előadás eddig 30 országban valósult meg, minden városban szinte új produkciót létrehozva. Budapesten mintegy 20 itt élő magyar és külföldi táncost láthatunk az előadásban.

 

Meetlab

A 2018-as PLACCC keretében már néhányan részesei voltak a Meetlab How to disappear completely in Budapest projektjének. Vittünk egy telefont, fülhallgatót, kaptunk egy appot és elindultunk. Követtük a térképet, ráböktünk egy pontra és belekerültünk egy történetbe. Andrej Ivanovval kutattunk, s merültünk el sztorijában séta közben.

Dohy Anna így fogalmazott: „A város valóban a színház része lesz: a zöldséges, az ingatlanközvetítő irodája, az emléktáblák a házfalakon vagy a pirosra váltó lámpa a zebránál mind a díszlet része, melyben gyanútlan járókelők a szereplők. Valószínűleg én is épp szereplő vagyok egy másik sétáló történetében. A Meetlab koncepciója olyan jól illeszkedik a város természetes szövetéhez, hogy a hallgatott és megfigyelt történetek szinte tökéletesen összesimulnak, határtalanná tágítva a színházi interaktivitás kereteit.” /részlet a Revizor online kritikájából/

Szintén a Meetlab alkotócsapatának köszönhetően a legendás, old-school számítógépes játékkal, a TRON-nal játszhatunk – városi léptékben és városi környezetben. A lézerrel a házfalakra vetített játékba sötétedés körül lehet bekapcsolódni a Gárdonyi téren.

A PLACCC extra további programjait egy kiállítás és egy kerekasztal-beszélgetés alkotja.

A Meetlab alkotói az izmiri Urban Tank szervezet három tagjával (Tuba Dogu, Sevcan Sönmez, Melis Varkal) közösen hozta létre a kiterjesztett városi hangjáték helyi adaptációját. Az alkotómunkát az izmiri egyetem hallgatóival közös városi mapping és írói alkotói workshop előzte meg.

A XI. kerületben zajló audiósétával ellentétben az izmiri verziót – helyspecifikus jellegéből fakadóan – a budapesti közönség „áttételesen” élvezheti: egy projektkiállításon, valamint a magyar és török alkotók részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen keresztül. A törökországi alkotófolyamatot bemutató programok egyfelől egy adott városi környezet urbanisztikai megközelítését, másfelől a fikciós narratíva-alkotás fortélyait állítják középpontjukba.

Ablak a Bartókra

A Budapest XI. kerületében működő Bartók-negyed egy kulturális inkubátorterület és városi hálózat, a városi élet közösen alakítható jövőjét, a városról és kultúráról való gyakorlati gondolkodást, a művészetben és a közösségi összefogásban rejlő lehetőségeket, a részvételt és az egyéni felelősségvállalás fontosságát népszerűsítő programok helyszíne és katalizátora.

Az Ablak a Bartókra Fesztivál élményeken keresztül szeretné vonzóvá tenni a Bartók Béla utat a környékbeli utcák használói, a járókelők és a helyi lakosok számára.

Olyan közösségi és ismeretterjesztő programokkal kívánja erősíteni a helyi identitást és kötődést, melyek fókuszában a környék meglévő értékeiben rejlő új lehetőségek, a lokális sajátosságok, kuriózumok és nevezetességek megmutatása áll.

PLACCC

A PLACCC nemzetközi fesztivál a művészet hagyományos helyszínein (színháztermen, galérián) kívül – köztereken, rendhagyó helyszíneken – létrejövő alkotásokat állítja középpontba, és a nemzetközi helyszínspecifikus művészeti kezdeményezéseket és tendenciákat mutatja be a magyar közönségnek.

Meetlab
A Meetlab az előadóművészetek és az új technológiák ötvözésével kísérletező alkotói kollektíva.  A XI. kerületben, a Stoczek u. 11. szám alatt találjuk a multifunkciós félnyitott projektinkubációs kreatív műhelyüket.

A PLACCC és a Meetlab 2015 óta működik együtt köztéren megvalósuló rendhagyó művészeti projektekben.

Programjaik:

2019. május 30. csütörtök

19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér

2019. május 31. péntek

15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende u. 1.

16:00, 17:00, 18:00, 19:00 – Meetlab: How to Disappear Completly, indulópont: Stoczek u. 11.

18:00-19:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kerekasztal-beszélgetés): Stoczek u. 11.

19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér

2019. június 1. szombat

16:00, 17:00, 18:00, 19:00 – Meetlab: How to Disappear Completly, indulópont: Stoczek u. 11.

15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende u. 1.

15:00-16:00 – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.

19:00-20.00 – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.

19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér

2019. június 2. vasárnap

15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende utca 1.

ESŐNAP 15:00-16:00 – Cie. Willi Dorner: Bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.

ESŐNAP 19:00-20:00 – Cie. Willi Dorner: Bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.

A programok támogatói: Creative Europe, In Situ, Dance on Tour Austria / Tanzquatier Wien, Osztrák Kulturális Fórum, SÍN Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap, European Cultural Foundation, MitOst, Anadolu Kültür, Balassi Intézet Isztambul

www.placcc.hu

https://www.facebook.com/placccfesztival

Facebook események

http://portfolio.meetlab.hu/

http://www.bartoknegyed.hu/