Pinokkió bemutató a Kolozsvári Puck Bábszínház színpadán

Pinokkió bemutató a Kolozsvári Puck Bábszínház színpadán

Szombaton, június 3-án 17 órától a Kolozsvári Puck Bábszínház bemutatja az Én vagyok Pinokkió című előadást. A gyermekeknek és felnőtteknek ajánlott produkciót a kolozsvári származású Călin Mocanu rendezte. Az előadás elénk tár egy új, komplex és dinamikus, de egyben érzékeny és mindenképpen aktuális történetet.

„Pinokkió minden gyermek, és ahogy ő fából, igazi, lélekkel rendelkező kisfiú lesz, az ő története az minden beavatás története is, minden nevelési folyamaté.” − vallja az előadás rendezője. A Călin Mocanu rendezésében látható előadás néhány pontban eltér az eredeti történettől. Az előadásban fontos szerepet betöltő Tündér, tulajdonképpen a rejtőzködő, a bajban mindig megjelenő anya megtestesítője. A szegény, öreg Gepettó helyett ebben a színpadi változatban egy világhírű alkotót láthatunk, akinek Pinokkió lesz a mesterműve, ő pedig – mint minden remekmű – életre kel, hogy majd saját életét élje. Gepettót Pinokkió egy idő után nyíltan is édesapának nevezi.

Az öntudatra ébredés csodálatos története ez, amikor a fiatal élet a biztonságos és szeretetteli környezetből kilép, határokat feszeget és közben egyre csak tanulja, hogy kicsoda ő és hol a helye a világban.

„Egy olyan országban, ahol a szülők önértékelése alacsony, és inkább irányítók, mintsem résztvevők a nevelésében, olyan gyermekeket látunk, akikre folyamatosan ügyelnünk kell, növelnünk kell az idő mennyiségét és a figyelmet, amit nekik szánunk, hallgatnunk kell őket, hogy tudjuk, hogyan dobog a szívük. Látván, hogy merre mennek a dolgok, az élet, mennyire szoros az idő, hogy állunk az iskolával, az oktatással és a kultúrával, szóval mindezeket látva − a  meséből, amit én mondok, hiányzik az agresszivitás, mindössze sugallom azokat a konfliktusokat és veszélyeket, amelyekben a gyermek él.” − nyilatkozza az előadás rendezője.

Pinokkió megszületése, átváltozása maga a csoda, kalandjai pedig az érett és felelős személyiség kialakulásának szimbolikus útja.

„Az előadás egy mai változata a Pinokkiónak. Ha szétnézünk, száz és ezer Pinokkió vesz bennünket körül: minden gyermeknek van egy kezdeti útszakasza, de talán több is, egymással összefonódó utak, mindig újabb és újabb életkort kell elérni és azt meghaladni. Ez az a történet, amit szerettem volna visszaadni, amely szorosan kötődik ahhoz a gyermekhez, akit a mai romániai társadalomban látunk, és nem csak itt.” − magyarázza a rendező.

A Pinokkió szerzője, a mű keletkezése

Az 1826-ban született Carlo Lorenzini, ismertebb irói álnéven Carlo Collodi  olasz író, újságíró, publicista, a Pinokkió kalandjai című könyv szerzője. 1881-től kezdte egy gyermekújsági rovat sorozatában közölni az Egy bábu története című művét, amelynek főhőse Pinokkió volt. Már az első részek sikert arattak, ugyanakkor az egyházi képviselet a rossz hatású lázadás-szellemet vélte felfedezni a sorokban − avagy azok között. A nehezményezés ellenére 1883-ban napvilágot látott a Pinokkió kalandjai című könyv, 1892-től pedig − az angolra fordítás nyomán – rövid időn belül az életre kelt bábu kalandos története a világirodalom klasszikusai közé tornázta magát. A szerző a könyv kiadását megérte, de a világhírnevet nem.

Az előadás alkotói

Călin Mocanu, rendező

Kolozsváron született 1965-ben. Színházi tevékenységét bábszínészként kezdte 1992-ben a bukaresti Țăndărică Színházban, majd rendezőként folytatta, és 2000-től a mai napig Románia egyik legmeghatározóbb bábszínházának, a Țăndărică Színháznak igazgatója. 2000-től 2011-ig a romániai UNIMA (International Puppetry Association, Nemzetközi Bábművészeti Szövetség) titkára volt, 2011-től pedig a romániai UNIMA és a romániai ASSITEJ (International Association of Theatre for Children and Young People, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szervezete) elnöke.

A bukaresti Țăndărică Színház igazgatójaként 2005-ben alapította az „Impuls” Nemzetközi Kortárs Animációs Fesztivált (amelynek azóta is főszervezője), majd 2011-ben a „Színház, Utca és Gyermek” Nemzetközi Animációs Fesztivált és 2015-ben a „Țăndărică Másként” fesztivált.

Sandu Marian, díszlettervező

A 46 éves, Dolj megyei születésű képzőművész a craiovai Művészeti Líceum elvégzése után 1996-ban Kolozsváron diplomázott a Ioan Andreescu Művészeti Akadémián. 1998-tól 2016-ig a Puck Bábszínház festője, díszlet- és bábtervezője volt, amely mellett számos hazai és külföldi bábszínházzal is együttműködött. Jelenleg Románia legjobb bábtervezői és bábkészítői között tartják számon.

Dan Bălan Alexandru, zeneszerző

Egyetemi professzor, a bukaresti I. L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem (UNATC) kántó-beszéd-mozgás karának tanára, zenész, zeneszerző.

1953-ban született, a bukaresti George Enescu Zenelíceum elvégzése után a „C. Porumbescu” Konzervatórium zeneszerzés szakán, majd külföldi ösztöndíjakkal Németországban és Franciaországban gyarapította tudását. Hosszú lista jegyzi színház- és bábszínház-zenei alkotásainak nevét, de ezek mellett szimfonikus zenét, filmzenét, kamarazenét is szerzett.

Dan Bălan egyben zenei didaktikai kiadványok szerzője is, ugyanakkor 1990-től titkára, 2010-től koordinátora a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Egyesület didaktikai részlegének, 2004-től pedig a Zeneszerzők Szerzői Jogvédő Egyesület (UCMR-ADA) igazgató tanácsának tagja.

 

Bemutató: 2017 június 3., 17 óra

Helyszín: Puck Bábszínház

Alsó korhatár: 4 év

Az előadás időtartama: 60 perc

Szerző: Carlo Collodi

Szövegadaptáció: Călin Mocanu

Rendező: Călin Mocanu

Rendezőasszisztens: Sarvadi Paul

Díszlet: Sandu Marian

Zene: Dan Bălan

Előadják:

Pinokkió: László Réka, Patka Ildikó

Gepettó, Rómeó: Urmánczi Jenő

Tűznyelő, Pici: Okos Attila Ákos

Tücsök, Róka: Giriti Réka

Kandúr, Csirkefogó: Domokos Szabolcs

Tündér, Júlia: Lanstyák Ildikó

Bálna: Patka Ildikó

Ügyelő: Kovács Ferenc

Világosító: György Tamás

Hangosító: Cebrat Szilárd

Díszletezők: Balog Ferenc, Tóthpál Tamás

Szobrász: Florin Marin

Festő: Elena Ilaș

Varroda: Ani Susana, Augusta Bugnariu

Asztalos: Tudor Motoșcă

Plakátterv: Săcară Florina

Marketing: Csukás Attila

Gazdasági vezető: Florian Roșan

Igazgató: Emanuel Petran