Peer Gynt a Trafóban – Budapesten vendégszerepel a temesvári színház és a Forte közös előadása

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a budapesti Forte Társulat koprodukciójaként létrejött Peer Gynt ismét Budapesten vendégszerepel. A Horváth Csaba rendezésében bemutatott előadást ezúttal a Trafóban tekintheti meg a budapesti közönség ma, február  20-án,  19 órától.

A Peer Gynt temesvári bemutatója szeptemberben volt, Budapesten pedig októberben mutatta be először a színház a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül, majd Nagyváradon az Interentnikai Színházi Fesztiválon is vendégszerepelt a produkció.

Az előadást Horváth Csaba koreográfus-rendező jegyzi, aki 2005-ben Budapesten hozta létre saját társulatát Forte néven. A színészekből és táncosokból álló független csapat számos hazai és külföldi elismerésben részesült. A klasszikus és modern szövegekkel egyaránt foglalkozó társulat, a kortárs tánc és a prózai színház elemeit ötvöző formanyelvvel kísérletezik, ahogy ez a temesvári színházzal közös koprodukcióban is látható. A Peer Gynt látványvilágáért állandó munkatársai felelnek, a nemzetközileg elismert, sajátos szín és formavilágot teremtő Milorad Krstić festő és multimédiaművész, Benedek Mari Jászai Mari-díjas jelmeztervező, valamint Payer Ferenc fénytervező.

Henrik Ibsen, norvég drámaíró 1867-ben írta meg, mára klasszikussá vált verses drámáját, Peer Gynt címmel. Főhőse Peer, eredetileg norvég mesehős volt. Alakjában a nyughatatlan, saját lehetőségeit kutató, felfedezni vágyó, esendő embert fogalmazza színpadra Ibsen. Peer Gynt az álmok és a valóság, a mesék és a realitás mezsgyéjén járja útját, hogy minél messzebbre jusson az élet teljességének megélésében, és ily módon közelebb kerülhessen önmagához. Útja során váratlan és hihetetlen kalandokba, magasságokba és mélységekbe kerül.

Ibsen filozofikusan költői világát ezúttal a szöveg, a tánc és a zene egységéből gyúrt komplex színházi nyelv hivatott megteremteni. Az álom és a valóság határán egyensúlyozó mese, expresszív képekben a testek, a hangok, a mozgás és a színészi játék összhangja által ígér szokatlanul izgalmas színházi élményt. Az emberi sors alapvető kérdéseire választ kereső színművet a budapesti Forte Társulattal közös előadásban mutatta be a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A budapesti közönség február 20-án Krisztik Csabát láthatja a címszerepben.