????????????????????????????????????

Páskándi-pódiumest Szatmáron

Páskándi Géza halálának 25. évfordulójára emlékezik a Harag György Társulat az „Önarcképek-ujjlenyomatból” című pódiumesttel, amelyet június 7-én 19 órától a Vécsey-ház, a Szépművészeti Múzeum udvarán láthat a szatmári közönség. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Harag György Társulat ezen előadásával emlékezett nemrégiben a Páskándi-évfordulóra.

Az előadás szerkesztő-rendezője a társulat örökös tagja, Szugyiczky István, aki az elmúlt években számos pódiumesttel örvendeztette meg a költészet és a színház szerelmeseit. Ezeket a rendkívül sikeres költői esteket, a meghívásoknak eleget téve, már több hazai és magyarországi színpadon is bemutatták.

A pódiumest mottója Páskándi szavait idézi:

 „Nem tartozom immár senkinek. 

A talmi háládatosság Prokrusztész-ágyát -imé – tűzre dobtam.

 S ettől fogva Istenen kívül már csak 1956-nak vagyok hálás, 

amely újra megmutatta nemzetem régi méltóságát.” 

Az előadásban fellépnek Kovács Éva Poór Lili-díjas, Nagy Csongor Kaszás Attila-díjas, Rappert-Vencz Gábor Kovács György-díjas, Frumen Gergő, valamint Rappert-Vencz Stella színművészek.

Páskándi Géza szatmárhegyi születésű költő, dráma- és prózaíró. Már szatmári diák korában országos lapokban jelentek meg költeményei, újságcikkei. A Bolyai Tudományegyetem harmadéves magyar szakos hallgatójaként jogot is hallgatott, amikor 1957 márciusában letartóztatják, s az 1956-os diákszövetségi reformtervhez fűzött kiegészítései miatt. Börtönbe zárták, szabadulása után Bukarest volt kijelölt kényszerlakhelye, majd Kolozsváron élt és dolgozott a Kriterion Könyvkiadó lektoraként. 1974-ben telepedett át Magyarországra, ahol a Kortárs c. folyóirat főmunkatársa, a Nemzeti Színház dramaturgja volt. Költői, írói munkásságát József Attila- és Kossuth-díjjal is elismerték.

A Harag György Társulat bérletet nevezett el róla.