A PARALLEL a lublini “Konfrontacje Teatralne” Fesztiválon

A PARALLEL a lublini “Konfrontacje Teatralne” Fesztiválon

A hétvégén a GroundFloor Group Parallel előadása a lengyelországi Lublin városában vendégszerepel a Konfrontációk Színházi Fesztivál keretében, ahol több neves romániai művész, így Manuel Pelmus, Dan Perjovschi, Gianina Cărbunariu és Vava Stefănescu alkotásaival együtt látható egy komplex előadóművészetet és vizuális művészetet ötvöző program keretében. A fesztivál kurátorai: Marta Keil és Grzegorz Reske az idei programot a „kollektív/románia/identitás” egymásravetülő témái köré válogatták. A meghívott romániai alkotókat azért válogatták be saját bevallásuk szerint a fesztivál programjába, mert úgy vélik, a kortárs román művészet legizgalmasabb alkotói, akik „élettel teli és izgalmas utakat nyitnak meg az előadóművészet terén, és újszerűen ötvözik a színházat, táncot és vizuális művészeteket.” Az említett alkotók mellett több neves nemzetközi alkotócsoport, így a berlini ”She She Pop”, az angol-német alkotókat tömörítő “Gob Squad”, az antwerpeni “Berlin” és a filadelfiai “Pig Iron” csoport előadásai láthatók.

A Parallel előadást vasárnap este 7 órai kezdettel láthatja a fesztiválközönség a lublini Kulturális Központ Widowiskowa termében.

A Parallel előadásban Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezők a két szereplő, Lucia Mărneanu és bodoki-halmen kata történeiből, általuk megélt élethelyzetekből kiindulva, azoktól elrugaszkodva alkották meg az előadás világát, amely provokálóan és elsöprően őszintén szól a testről, a szexuális identitásról, a tagadásról és elfogadásról. A mozgásban lévő testek, a drag-show és az erre az alkalomra írt dalok (bodoki-halmen kata) illetve élőben kevert zenei világ (danaga) mind hozzájárulnak e dinamikus és velejéig ható előadás világához.

Kelemen  Kinga