Panel-bohózat, avagy rekviem a díszhal-lelküekért  Temesváron

Panel-bohózat, avagy rekviem a díszhal-lelküekért Temesváron

Közöttünk járnak. Mai Anna Kareninák a betontenger közepén. Otthonkában, távirányítóval a kézben főz, mos, takarít. Idővel belenyugszik, hogy ennyit érdemel. Közöttünk járnak. Életerős, nagyhangú férfiak. Pohárral és cigarettával a kézben, dolgozni jár, hazajön, alszik. Mindig a másik a hibás, de legbelül tudja, hogy ő szúrta el. Közöttünk járnak. Halk szavú, szürke kis senkik. Kopott öltönyeikben, esetlenül botladoznak át az életen. Tisztában vannak a dolgok állásával, de csak ritkán van bátorságuk kimondani. Ismerjük őket. A Tamarákat, Ljonyákat, Pásákat. Közöttünk járnak.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden érdeklődőt október 2-án, este 7 órától a 2015/2016-os évad első bemutatójára. Az előadást Vaszilij Szigarjev kortárs, orosz drámaíró Guppi című szövege alapján Mucsi Zoltán magyarországi színművész állította színpadra.

A kortárs irodalom- és színházkritika szerint Szigarjev 2009-ben megjelent írása merőben különbözik előző színdarabjaitól a Gyurmától vagy a Fekete tejtől. Első munkái a sötét tónusok, a fojtogató légkör, a legszegényebbek nyomorának és fájdalmának plasztikus ábrázolásában teljesednek ki. Ezzel szemben a Guppi egészen másmilyen: „a mindennapi élet kisszerű abszurditásait színpadra író kamaratragédia/kamarakomédia.”

A temesvári színházlátogatók számára elsősorban a budapesti Nézőművészeti kft.-ből és televíziós alakításaiból ismert színművész első rendezése ez az előadás, melynek megvalósításában a Piszkos meló című előadás rendezője Gyulay Eszter dramaturg, Monori András zeneszerző, Kiss Julcsi jelmeztervező és Albert Alpár díszlettervező is részt vállaltak. Munkájuk során az előadás egyszerre panel-bohózat, abszurd és a 21. századi betonrengetegben tengődő kispolgárok lélek-karcoló tragédiája tud lenni. Attól függően, hogy Tamarák, Ljonyák vagy Pásák szemén keresztül vizsgáljuk ezt a világot.