Pályázati felhívás rendezésre

Pályázati felhívás rendezésre

A nagyváradi Szigligeti Színház a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen hirdette meg  dráMÁzat IV. elnevezésű drámapályázatát. A pályázat Debüt kategóriájában O. Horváth Sára: Gyerekjáték című műve lett az első helyezett.

A nagyváradi Szigligeti Színház pályázatot ír ki a nyertes pályamű megrendezésére. Az előadás bemutatójára későbbi egyeztetéssel a tervek szerint lehetőleg 2019 szeptemberében, de mindenképp a 2019/2020-as évadban kerülne sor. (Szeptemberi bemutató esetén lehetséges próbaidőszak 2019. június és augusztus 15-től szeptember 21-éig). Az előadás helyszíne a Szigligeti Stúdió. (A stúdió alaprajzát és teremleírását a www.szigligeti.ro/szigligeti_studio címen találják.) A produkció tervezett költségvetése 60 ezer lej.

A pályázaton a Kárpát-medencei művészeti egyetemek jelenlegi, és az utóbbi öt évben végzett magyar anyanyelvű színházrendező szakos hallgatói vehetnek részt.

Pályázni rendezői koncepcióval lehet, amelyet írásos formában kell eljuttatni a  Szigligeti Színház művészeti titkárságára (e-maileben a pr@szigligeti.ro címre, avagy postán: Teatrul Szigligeti Színház 410021 Nagyvárad / Oradea, Piata Regele Ferdinand I., nr.6 – în atenția secretariatului artistic).

A pályázatokat színházirendezőktől illetve rendező hallgatóktól várjuk, de természetesen alkotótársakkal, tervezőkkel együtt gondolkodva is elkészíthetők.

Szempontok a pályázati anyag összeállításához:

1.         Írja le egy oldalban (!) a mű történetét. Természetesen nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy elolvasta-e, és le tudja-e írni az események sorrendjét, hanem arra, hogy ön miképp olvasta és miképp mesélné a történetet: honnan kezdi a mesét, kik lesznek az ön történetének legjelentősebb alakjai, hol vannak a legfontosabb csomópontok, fordulatok, merre tart a történet.

2.         Képzeletben rendezze meg előadását. Tervezze meg hozzá a teret! Döntse el milyen térben képzeli az előadást, és hogy milyen lesz a díszlet, látvány. (Természetesen dolgozhat együtt vagy konzultálhat  tervezővel.) Erről a játéktérről készítsen vázlatos rajzot, alaprajzot!, esetleg gyűjtsön fotókat, amik érzékeltetik az elképzelt előadás világát. Kereshet fotókat, melyek az ön által elképzelt szereplőket, karaktereket érzékeltetik.

3.         Írjon 3- maximum 4 oldalban (!) az elképzelt előadásról. Milyen lenne? Elképzelése, víziója a mű elemzéséből induljon ki, essen szó az ön számára legfontosabb dolgokról, a választott világról, a szereplőkről, a köztük lévő viszonyokról, az esetleges változtatásokról, az előadás mikéntjéről és miértjéről.

4.         Amennyiben valamelyest ismeri a Szigligeti Társulat munkáját szívesen vesszük a szereposztásra vonatkozó elképzeléseket is. A szereposztás elkészítését és a társulattal való ismerkedést segítendő, a színház, kérésre, a pályázók rendelkezésére bocsátja korábbi előadásainak felvételeit.

A Debüt pályázat nyertes műve letölthető a Szigligeti Színház honlapjáról: www.szigligeti.ro (oldalmenü, Drámázat rendezői pályázat szekció)

A pályázat beadási határideje: 2019. április 18.

A pályázatokat a Szigligeti Színház művészeti vezetése bírálja el.

A pályázók meghívást kapnak a VII. HolnapUtán Fesztiválra (2019. május 2-5.), amelynek keretében a szervezők eredményt hirdetnek.