Pájinkás János A2_Q.cdr

Pájinkás János bemutató a Csíki Játékszínben

Október 2-án, péntek este 7 órától a Csíki Játékszín nagytermében kerül bemutatásra Barabás Árpád rendezésében Kárpáti Péter Pájinkás János című darabja. Az előadásra érvényesek lesznek a tavalyról elmaradt bérletek. A bérleteket nem szükséges felújítani, de a szigorítások miatti csökkentett nézőszám a bérletes helyek változását vonja maga után. Az időpontokkal és a helyváltozásokkal kapcsolatban a színház telefonon egyeztet a bérletes nézőkkel. A bemutatót követően az előadás október 3-án (szombaton) és 4-én (vasárnap) megtekinthető. Mindkét alkalomra válthatók jegyek is.
Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

A nagy mesemondótól, Ámi Lajostól megkérdezik, hogy van-e az embernek lelke. Már csak azért is lennie kell, mert álmunkban a lelkünk az, ami vándorol válaszolja, és már bele is kezd a mesébe, mely szerint a lélek bárhová el tud menni. Hisz álmunkban olyan tájakon járhatunk, ahol mi azelőtt sosem voltunk. Így jutunk el Nagyoroszországba is, Pájinkás János szülőhazájába.

Pájinkás János a lélek mérnöke. Meg sem született, és már tudta, mi lesz száz év múlva. Az anyja méhében megálmodta, hogyan fogja ő az országot megmenteni. Négynaposan végre pájinkát is kapott és aztán egész életében nem is evett-ivott egyebet. Még aznap elindult a cárhoz, hogy előadja forradalmi terveit. Azokkal aztán a hazáját felvirágoztatta. Sőt, még a sárkányokat is legyőzte, akik a napot az égről le akarták venni. 

A történeten túl Ámi Lajos világnézetében folyamatosan érezhető az arra való felszólítás, hogy az embernek egész életén át foglalkoznia kell a lélek működésének megértésével. Meséi pedig mintha arra bátorítanának, hogy soha nem féljünk álmodni, és álmunkban a lelkünket hagyni vándorolni. A Csíki Játékszín legújabb előadása is erre tesz kísérletet.

A Pájinkás János című előadás alkotóstábja már ismerős lehet a Csíki Játékszín közönségének. Barabás Árpádnak olyan rendezéseit lehetett már látni Csíkszeredában, mint Az öldöklés istene, vagy az Abigail bulija. Deák Katalin dramaturgnak Az öldöklés istene, az ÁSÓKAPA és a Gyerekünk után ez a negyedik munkája a társulattal. Szűcs-Olcsváry Gellért, az előadás díszlettervezője szintén dolgozott már az Az öldöklés istene és az Abigail bulija című előadások létrehozásában, de az ő díszlete látható a Kunigunda hozománya című mesemusicalben is. A társulat egykori tagja, Kónya Ütő Bence (aki jelenleg a Tamási Áron Színház színésze), az előadás zeneszerzőjeként tér vissza ez alkalommal a Csíki Játékszínhez. Gábor Zsófi jelmeztervező, Kedves Kriszta dramaturg-asszisztens, Balázs-Bécsi Anna jelmeztervező-asszisztens és a video designt készítő Bálint Hunor először dolgoznak a csíkszeredai társulattal.

Az előadást játsszák: Kányádi Szilárd, Kozma Attila, Bartalis Gabriella, Márdirosz Ágnes, Vass Csaba, Giacomello Roberto, Tóth Jess, Puskás László, Zsigmond Éva Beáta, Borsos Tamás, Fekete Bernadetta.

Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlja a színház! A járványhelyzetre való tekintettel a maszk viselése minden néző számára kötelező lesz, a további óvintézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról a helyszínen értesülhet majd a közönség.

Kárpáti Péter:
PÁJINKÁS JÁNOS

álom és forradalom

Szereposztás:

ÁMI LAJOS: Kányádi Szilárd
PÁJINKÁS JÁNOS: Kozma Attila
NÉNNYE: Bartalis Gabriella
ANNYA, VÉNASSZONY: Márdirosz Ágnes
APJA, NEMTUDOMKA, KÍNA KIRÁLYA: Vass Csaba
CÁR: Giacomello Roberto
GIZELLA: Tóth Jess
RASZPUTYINKA: Puskás László
TEHÓM és BEHÓM, A KÉTFEJŰ SÁRKÁNYKIRÁLY:
Zsigmond Éva Beáta, Borsos Tamás
VALAMINT: Fekete Bernadetta

DRAMATURG: Deák Katalin
A DRAMATURG ASSZISZTENSE: Kedves Kriszta

DÍSZLETTERVEZŐ: Szűcs-Olcsváry Gellért
JELMEZTERVEZŐ: Gábor Zsófi
A JELMEZTERVEZŐ ASSZISZTENSE: Balázs-Bécsi Anna
VIDEO DESIGN: Bálint Hunor
ZENE & SOUNDSCAPE: Kónya-Ütő Bence

RENDEZŐ: BARABÁS ÁRPÁD

BEMUTATÓ: 2020. október 2., péntek, 19.00 – Bánk Bán bérlet (1)

KÖVETKEZŐ IDŐPONTOK OKTÓBERBEN:

október 3., szombat, 19.00 – Bánk Bán bérlet (2)
október 4., vasárnap, 19.00 – Prospero bérlet (1)
október 20., kedd, 17.00 – Csongor és Tünde bérlet (1)
október 21., szerda, 18.00 – Sganarelle bérlet (1)
október 22., csütörtök, 17.00 – Romeo és Júlia bérlet (1)
október 23., péntek, 19.00 – Prospero bérlet (2)
október 24., szombat, 19.00 – Liliomfi bérlet (1)
október 25., vasárnap, 19.00 – Liliomfi bérlet (2)

Forrás: Csíki Játékszín