Pájinkás János A2_Q.cdr

Pájinkás János a Csíki Játékszín műsorán

A Csíki Játékszín január 13 – 17. között öt alkalommal játssza bérletben Kárpáti Péter Pájinkás János című darabját. Az előadás rendezője Barabás Árpád.

Január 13-án, szerdán a Don Juan 1-es bérleteseket, január 14-én, csütörtökön az Antigoné 1-es bérleteseket, január 15-én, pénteken a Hamlet 1-es bérleteseket, január 16-án a Hamlet 2-es bérleteseket és január 17-én, vasárnap a Prospero 2-es bérleteseket várja a színház a nézőtérre. Minden este 19 órai kezdéssel tekinthető meg a produkció.
Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

A nagy mesemondótól, Ámi Lajostól megkérdezik, hogy van-e az embernek lelke. Már csak azért is lennie kell, mert álmunkban a lelkünk az, ami vándorol válaszolja, és már bele is kezd a mesébe, mely szerint a lélek bárhová el tud menni. Hisz álmunkban olyan tájakon járhatunk, ahol mi azelőtt sosem voltunk. Így jutunk el Nagyoroszországba is, Pájinkás János szülőhazájába.

Fotó: Csíki Játékszín

Pájinkás János a lélek mérnöke. Meg sem született, és már tudta, mi lesz száz év múlva. Az anyja méhében megálmodta, hogyan fogja ő az országot megmenteni. Négynaposan végre pájinkát is kapott és aztán egész életében nem is evett-ivott egyebet. Még aznap elindult a cárhoz, hogy előadja forradalmi terveit. Azokkal aztán a hazáját felvirágoztatta. Sőt, még a sárkányokat is legyőzte, akik a napot az égről le akarták venni. 

A történeten túl Ámi Lajos világnézetében folyamatosan érezhető az arra való felszólítás, hogy az embernek egész életén át foglalkoznia kell a lélek működésének megértésével. Meséi pedig mintha arra bátorítanának, hogy soha nem féljünk álmodni, és álmunkban a lelkünket hagyni vándorolni. A Csíki Játékszín legújabb előadása is erre tesz kísérletet. A Pájinkás János című előadás alkotóstábja már ismerős lehet a Csíki Játékszín közönségének. Barabás Árpádnak olyan rendezéseit lehetett már látni Csíkszeredában, mint Az öldöklés istene, vagy az Abigail bulija. Deák Katalin dramaturgnak Az öldöklés istene, az ÁSÓKAPA és a Gyerekünk után ez a negyedik munkája a társulattal. Szűcs-Olcsváry Gellért, az előadás díszlettervezője szintén dolgozott már az Az öldöklés istene és az Abigail bulija című előadások létrehozásában, de az ő díszlete látható a Kunigunda hozománya című mesemusicalben is. A társulat egykori tagja, Kónya Ütő Bence (aki jelenleg a Tamási Áron Színház színésze), az előadás zeneszerzőjeként tér vissza ez alkalommal a Csíki Játékszínhez. Gábor Zsófi jelmeztervező, Kedves Kriszta dramaturg-asszisztens, Balázs-Bécsi Anna jelmeztervező-asszisztens és a video designt készítő Bálint Hunor először dolgoznak a csíkszeredai társulattal.

Az előadást játsszák: Kányádi Szilárd, Kozma Attila, Bartalis Gabriella/Fekete Bernadetta, Márdirosz Ágnes, Vass Csaba, Giacomello Roberto, Tóth Jess, Puskás László, Zsigmond Éva Beáta, Borsos Tamás.

A Csíki Játékszín közleménye.