Pájinkás János a Csíki Játékszín műsorán

Pájinkás János a Csíki Játékszín műsorán

A Csíki Játékszín február 18-án, csütörtökön a Tiborc bérleteseknek és február 21-én, vasárnap a Liliomfi bérleteseknek játssza Kárpáti Péter Pájinkás János című darabját. Mindkét este 19 órai kezdéssel tekinthető meg a produkció. Az előadásokra érvényesíthetik a bérleteiket azok a nézők, akik korábban elmulasztották megnézni a produkciót, ugyanakkor a fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók.
Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

A nagy mesemondótól, Ámi Lajostól megkérdezik, hogy van-e az embernek lelke. Már csak azért is lennie kell, mert álmunkban a lelkünk az, ami vándorol válaszolja, és már bele is kezd a mesébe, mely szerint a lélek bárhová el tud menni. Hisz álmunkban olyan tájakon járhatunk, ahol mi azelőtt sosem voltunk. Így jutunk el Nagyoroszországba is, Pájinkás János szülőhazájába.

Pájinkás János a lélek mérnöke. Meg sem született, és már tudta, mi lesz száz év múlva. Az anyja méhében megálmodta, hogyan fogja ő az országot megmenteni. Négynaposan végre pájinkát is kapott és aztán egész életében nem is evett-ivott egyebet. Még aznap elindult a cárhoz, hogy előadja forradalmi terveit. Azokkal aztán a hazáját felvirágoztatta. Sőt, még a sárkányokat is legyőzte, akik a napot az égről le akarták venni. 

A történeten túl Ámi Lajos világnézetében folyamatosan érezhető az arra való felszólítás, hogy az embernek egész életén át foglalkoznia kell a lélek működésének megértésével. Meséi pedig mintha arra bátorítanának, hogy soha nem féljünk álmodni, és álmunkban a lelkünket hagyni vándorolni. A Csíki Játékszín legújabb előadása is erre tesz kísérletet.Az előadást játsszák: Kányádi Szilárd, Kozma Attila, Bartalis Gabriella/Fekete Bernadetta, Márdirosz Ágnes, Vass Csaba, Giacomello Roberto, Tóth Jess, Puskás László, Zsigmond Éva Beáta, Borsos Tamás.

Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlja a színház! A járványhelyzetre való tekintettel a maszk viselése minden néző számára kötelező lesz, a további óvintézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról a helyszínen értesülhet majd a közönség.

Kárpáti Péter:
PÁJINKÁS JÁNOS

álom és forradalom

Szereposztás:

ÁMI LAJOS: Kányádi Szilárd
PÁJINKÁS JÁNOS: Kozma Attila
NÉNNYE: Bartalis Gabriella/ Fekete Bernadetta
ANNYA, VÉNASSZONY: Márdirosz Ágnes
APJA, NEMTUDOMKA, KÍNA KIRÁLYA: Vass Csaba
CÁR: Giacomello Roberto
GIZELLA: Tóth Jess
RASZPUTYINKA: Puskás László
TEHÓM és BEHÓM, A KÉTFEJŰ SÁRKÁNYKIRÁLY:
Zsigmond Éva Beáta, Borsos Tamás
VALAMINT: Fekete Bernadetta

DRAMATURG: Deák Katalin
A DRAMATURG ASSZISZTENSE: Kedves Kriszta

DÍSZLETTERVEZŐ: Szűcs-Olcsváry Gellért
JELMEZTERVEZŐ: Gábor Zsófi
A JELMEZTERVEZŐ ASSZISZTENSE: Balázs-Bécsi Anna
VIDEO DESIGN: Bálint Hunor
ZENE & SOUNDSCAPE: Kónya-Ütő Bence

RENDEZŐ: BARABÁS ÁRPÁD