Oxigén a rászorulóknak

Oxigén a rászorulóknak

Jótékonysági előadásként – a Román Színházi Szövetség (UNITER) Művészek a művészekért (Artiști pentru artiști) elnevezésű kampánya részeként – tűzte műsorára márciusban az Oxigén című produkciót a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A március 1-én és 2-án este 7 órától látható előadások bevételét rászoruló művészek megsegítésére ajánlja fel a színház, ezért online nem lehet jegyeket vásárolni erre a két előadásra, csupán személyesen a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában.

„Az előadás számomra az ellentmondásról szól. Az egész világot jellemző zavarról, ami lényegében az emberben örökösen ott feszülő ellentmondás kitágítása. Mert amit az ösztöneink diktálnak, az ellen a tudatunk folyamatosan dolgozik. A neveltetésünk, a kultúránk, a politika, a média és egész környezetünk arra figyelmeztet, hogy ösztöneinkre hallgatni bűn. De mi van az életösztönnel? Tegyük fel, hogy fuldokolsz, és ahhoz, hogy levegőhöz juss, fel kell áldoznod valamit, ami számodra fontos. Mi lenne az? Te mit tennél meg a túlélésed érdekében?” – nyilatkozta az előadásról Pálffy Tibor rendező.

Ivan Viripajev kortárs orosz drámaíró, forgatókönyvíró, filmes és színházi rendező, színész, az orosz Új Dráma mozgalom vezéregyénisége. Groteszk hangvételű színpadi műveit több európai nyelvre is lefordították, és sikerrel játsszák szerte a világon. Viripajev első nagy sikerű, egész művészeti mozgalommá növő drámája az Oxigén, amely tavaly ünnepelte húszéves évfordulóját.