Out of the Frame Nemzetközi Színházi Fórum

Out of the Frame Nemzetközi Színházi Fórum

A Shoshin Színházi Egyesület szervezésében kerül megrendezésre szeptember 17-én az Out of the Frame Nemzetközi Színházi Fórum második kiadása. A helyi és nemzetközi művészek és színházi szervezetek találkozásának teret adó esemény beszélgetésekre, könyvbemutatókra, valamint színházi műhelymunkára épülő intenzív programjára a kolozsvári ZIZ – szociális és művészeti térben kerül sor 10.30 – 19.30 óra között.

A nemzetközi találkozó az Erasmus+ program támogatásával megvalósult R.I.O.T.E. 3 (Rural Inclusiv Outdoor Theatre Education 3) című projekt zárómozzanata. A fórum programpontjai azoknak a helyi és nemzetközi gyakorlatoknak a bemutatására tesznek kísérletet, amelyek a közösséget helyezik a színházi munka középpontjába, és amelyek a művészi produktumoknak, valamint a tág értelemben vett kultúrának a rendszereken kívül, a periférián vagy a vidéki közösségekben élők számára elérhetővé tételét tartják elsődlegesnek.

A fórum programja kétórás műhelymunkával kezdődik, amely a vidéki térségekben dolgozó olyan művészek, kulturális facilitátorok, szervezetek és intézmények képviselői számára szól, akik a közösségi színházi gyakorlatról szóló ismereteiket kívánják fejleszteni. A műhelymunkát két legendás brit művész, John Fox és Sue Gill vezeti. Fox és Gill többedmagukkal 1968-ban megalapították a Welfare State International [WSI] szervezetet, mely a helyspecifikus színház, tűzshow-k, lampionos felvonulások, installációk és részvételi művészeti események létrehozásával világhírnévre tett szert. A workshopon való részvétel ingyenes; jelentkezni a shoshin.mail@gmail.com e-mailcímen lehet.

A fórum délutáni programja panelbeszélgetéssel indul, melynek meghívottjai a közösségi színházi projekteket is működtető kolozsvári kulturális szervezetek: a Váróterem Projekt, a Reactor, a Create.Act.Enjoy, a Magic Puppet és a szervező Shoshin. A beszélgetést a hazai független színházi szféra szakértője, Miki Braniște kulturális menedzser moderálja. Ezt követően nemzetközi részvételű kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Jászay Tamás magyarországi színikritikus, a Revizor – kritikai portál főszerkesztőjének vezetésével. A vidéki turnézást nagy sikerrel működtető külföldi modellek és a hazai lehetséges stratégiák köré épülő beszélgetés meghívottjai a vidéki turnézás közel négy évtizedes brit modelljét bemutató Claire Marshall, a Carn to Cove igazgatója, valamint a hazai kezdeményezéseket ismertető kultúrpolitikai szakértő és volt kulturális államtitkár, Iulia Popovici.

A találkozó egyik fő célkitűzése a kétéves projektben résztvevő nyolc európai partnerszervezet – köztük a vidéki turnézás hazai gyakorlatának lehetőségeit  kutató Shoshin Színházi Egyesület – tapasztalatainak átadása, melyeket a projekt két kiadványa gyűjt egybe. A Mítosz a közösség hátterében című kiadvány a R.I.O.T.E-ben résztvevő színházi csoportok vidéki területeket megcélzó színházi projektjeinek antológiája, míg a Kilencedik érzék című kötet szerzője, Simon Balázs kutatásainak eredményeiről számol be, melyek a színházi alkotófolyamat és a nézői részvétel fiziológiai hatására irányulnak. Bemutatásukra a kerekasztal folytatásaként kerül sor, a kiadványokat Köllő Csongor, a Shoshin társalapítója és -menedzsere ismerteti. A bemutatót követően a kézikönyvek elérhetőek lesznek a szervező honlapján, igen hasznos anyagot nyújtva a részvételi színházban érdekelt szakmabeliek számára.

A találkozó programját a délelőtti workshop vezetőinek, John Foxnak és Sue Gillnek a közös keynote előadása zárja, melyben többévtizedes munkájuk tanulságairól, a közös alkotás lehetőségeiről beszélnek majd.

Az Out of the Frame beszélgetései magyar, román és angol szinkrontolmácsolással zajlanak, és a HowlRound partneri hozzájárulásának köszönhetően élő közvetítéssel láthatóak lesznek a szervező Facebook-oldalán (web.facebook.com/shoshin.theatre).

Az esemény az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Támogatók: Kolozsvár Megyei Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap (BGA), valamint a Communitas Alapítvány.

Partnerek: a bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) és a HowlRound.

További információk: a shoshintheatre.com honlapon, valamint az Out of the Frame 2 esemény-oldalon: https://fb.me/e/2NKgOpg57

Kapcsolat: Köllő Csongor, shoshin.mail@gmail.com, +40 (0)740 867 862