Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált. Az előadásokra már lehet jegyet váltani a www.biletmaster.ro oldalon illetve a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában.

FLOW – mozgás, dinamizmus, hömpölygés, áramlat. Ennek jegyében indult útjára 2015-ben a FLOW Fesztivál, amely az M Studio fennállásának 10. évfordulója apropóján született. A régió egyetlen kortárs táncfesztiváljának az elmúlt tíz év alatt sikerült megőriznie szellemiségét, a társulat színvonalas, az aktuális nemzetközi tánctrendek keresztmetszetéből releváns és egyedi tánc produkciókat mutatott be, nem csupán a sepsiszentgyörgyi, hanem az erdélyi és országos közönségnek egyaránt. Az évek során olyan társulatok és táncművészek fordultak meg a fesztiválon, mint Nagy József, a FrenÁk Társulat, a franciaországi Emanuel Gat Dance és Atelier 3+1, a londoni DV8 Physical Theatre két táncművészének, Hannes Langolfnak és Ermira Goronak közös produkciója, a Dandelion, a magyarországi független táncszcéna jeles alkotója, Fehér Ferenc. Ugyanakkor a fesztivál vendégül látta a Gergye Krisztián Társulatot, a Góbi Rita Társulatot, a Szkéné Színház és Forte Társulat A nagy füzet előadását, a belga Anton Lachky Company The Others c. produkcióját illetve a bukaresti Linotip független társulatot is.

A FLOW5 Fesztivál, amelyre június 17. és 23. között kerül sor, idén is változatos és izgalmas táncprodukciókkal várja a közönséget: az esemény programjában lesznek visszatérő vendégelőadók, lesznek Romániában először látható produkciók és a Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe 2023-2026 nemzetközi projektben résztvevő, az M Studio partnerországaiból érkező produkciók is.

Josef Nadj-ot és a FrenÁk Társulatot már nem kell bemutatni a sepsiszentgyörgyi közönségnek. A több mint tíz évre visszanyúló közös kollaboráció eredményeként számos produkciójuk, alkotásuk megfordult már a városban, illetve a FLOW Fesztivál előző kiadásain. A nézőket minden alkalommal elkápráztatja a FrenÁk Társulat produkcióinak intenzív élménye és akrobatikus leleményessége, idén a 2004-ben bemutatott, azóta emblematikussá és időtlenné vált, FIÚK (BOYS) produkciót hozzák el a fesztiválra (június 23.), amely a férfilét társadalmi mibenlétét mutatja be és elemzi könyörtelen őszinteséggel.

Ugyancsak maradandó élményt nyújtott Josef Nadj 2022-ben, a FLOW4 keretében bemutatott OMMA előadása, amelyben a Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és Kongóból származó táncosok elképesztő energiákat mozgattak meg. Ennek folytatásaként kerül bemutatásra a Full Moon/Telihold (június 17.), amelyben az OMMA táncosaiból hét érkezik Sepsiszentgyörgyre, hogy újra ámulatba ejtsék a nézőket. A Telihold érdekessége abban is rejlik, hogy ezúttal Joseph Nadj is csatlakozik a táncosokhoz a színpadon.

A Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe 2023-2026 nemzetközi projekt partnerországaiból 3 produkció is érkezik a FLOW5-re.

A lengyel Krakkói Táncszínház Shakespearia produkciója egy térbe hozza össze Shakespeare tragédiáinak női főszereplőit (június 18.). A Krakkói Táncszínház Lengyelország legaktívabb kortárs tánc társulata, amelynek székhelye jelenleg a világhírű Tadeusz Kantor színházi rendező hagyatékát őrző Cricoteka Dokumentációs Központ.

A Közép Európa Táncszínház (Central Europe Dance Theatre) Ageless Generation előadását mutatja be, Anton Lachky koreográfiájában. A szlovák származású koreográfus neve ugyancsak ismerős a nézőknek, hiszen a FLOW3 keretében szintén a Közép Európa Táncszínház előadásában volt látható a dinamikus Special Society, illetve a FLOW4-en az Anton Lachky Társulat The Others c. produkcióját csodálhatták meg a résztvevők. Az Ageless Generation a Lachky-tól megszokott mozgalmas, sziporkázó tánclavinát ígér a nézőknek ezúttal is.

Szintén a Beyond Front@ részeként érkezik Sepsiszentgyörgyre a Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán duettjében született #ORPHEUS#EURYDICE (június 19.), amely mai viszonyok közé helyezi Orfeusz és Eurüdiké mítoszát, sajátos értelmezést adva ennek az oly sokszor előadott szerelmi történetnek.

A projekt keretében lesz látható a Dance Communication Lab szakmai workshop nyílt bemutatója is, amelynek koordinátora és koreográfusa Andrea Gavriliu. A Dance Communication Lab olyan szakmai workshop, amelyen a Beyond Front@: Bridging Periphery partnerországaiból kiválasztott 6 hivatásos táncos vesz részt. A nyitott bemutatón a workshop alatt született koreográfiákat lehet megtekinteni (június 19.).

Andrea Gavriliu egy másik koreográfiával is részt vesz a FLOW5 Fesztiválon: a Bulgáriából érkező, nagy múltra visszatekintő Ivan Vazov Nemzeti Színház Fiesta produkciójával. A Fiesta egy olyan fizikai színházi előadás, amely rendkívül kidolgozott mozgásanyaggal él, és minden másodpercből a legtöbbet hozza ki.

A fesztiválon részt vesz továbbá a bukaresti Tangaj Collective BLOT – Body Line of Thought c. kanadai-romániai koprodukciója is (június 22.). A Tangaj Collective szintén megfordult már Sepsiszentgyörgyön, a Simona Deaconescu koreográfiájában készült, számos nemzetközi táncfesztiválon megfordult és díjazott Counterbody produkcióval 2018-ban.

A FLOW5 támogatói: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Román Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN), Romániai Francia Intézet, valamint az Európai Unió Creative Europe 2023-2026 programja. Partnerek: Tamási Áron Színház, Háromszék Táncegyüttes, Cimborák Bábszínház, Andrei Mureșanu Színház, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi, a Kónya Ádám Művelődési Ház, Kobak Design.

A fesztiválon minden előadás után közönségtalálkozóra kerül sor, június 23-án pedig a FLOW5-öt Mihai Dobre (Șuie Paparude) bulija zárja a Színházbüfében.

Jegyek már kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon illetve a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában. Részletes információkért kövessék az M Studio honlapját és közösségi oldalait!