Osonós szakmai táborban a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Osonós szakmai táborban a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely és annak jogi háttere, a Bolyongó Színházi Egyesület, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az elmúlt időszakban egy komplex, művészeti és hosszútávú képzést biztosító tehetséggondozó projektet valósított meg a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára. Az elmélyült munka érdekében, a program egy  összefoglaló alkotótáborral zárul, amelynek március 20-25. között a sepsikőröspataki Virág Csárda Panzió ad otthont.

A hosszútávú tehetségsegítő program célja az volt, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben rávezesse Románia első, akkreditált drámatagozat diákjait arra, hogy a felmerülő nehézségek és problémák új impulzusként esélyt adhatnak egy aktuális válaszadásra, legyen szó alkotásról, véleményformálásról vagy csak a hétköznapi helyzetek megéléséről. A projekt a személyiségfejlesztés és közösségformálás valamint a digitális jelenlét és vizuális nevelés alappillérekre helyezte a foglalkozások témáját, amelyek által a fiatalok problémamegoldó képessége és motiváltsága fejlődhet, az online és a digitális életben pedig felfedezhetik, hogy hogyan lehet hasznosan, értékteremtően jelen lenni.

A Fazakas Misi és Mucha Oszkár szakemberek által vezetett foglalkozásokon a közös alkotói folyamat során a diákok megtapasztalták a különböző művészeti formák fontosságát az önmaguk kifejezésének lehetőségeként, az önmagukban rejlő kompetenciák és erősségek felfedezése, megismerése érdekében. A programot összefoglaló, a munkát és a tanulási folyamatot elmélyítő szaktáborban a non formális oktatási módszerekkel és szakmai impulzusok helyzetének megteremtésével találkozhattak a résztvevő fiatalok. 

Az Osonó társulatvezető-rendezője által huszonkét éve alapított és vezetett, Románia első magyar nyelvű, akkreditált drámatagozatán moduláris és non-formális szakmai oktatás zajlik. A komplex szakmai képzésen és tehetségápoláson túl, a tagozaton azoknak a helyzeteknek a megteremtése kerül előtérbe, amelyek során a fiatalok személyisége fejlődhet és kibontakozhat. Ebbe a módszerbe illeszkedik be a mostani szaktábor is, illetve az összes olyan projekt, amelyet az  Osonó rendszeresen szervez a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámás diákjai számára.

A következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít a tagozat. A felvételire május 19-én 15 órakor kerül sor, de már most elkezdődtek a rendszeres felkészítők, amelyre legközelebb április 2-án 15 órakor a líceum Visky Árpád drámatermében kerül sor.