Osonó évértékelő- 2023 számokban

Osonó évértékelő- 2023 számokban

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2023-ban 243 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 7 országban, közel 8.000 résztvevő számára és 107.000 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek a 88 százalékát nemzetközi, magyarországi és romániai pályázati források teszik ki. A társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés 12 százaléka.

Az elmúlt évben az Osonó 72 előadást és 71 interaktív közönségtalálkozót tartott, illetve 94 műhelyfoglalkozás valamint 6 Erasmus+ projekt és drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. A tevékenységek 46 százaléka magyarországi, 44 százaléka romániai és 10 százaléka nemzetközi településeken zajlott.

A 2022-ben bemutatott Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült produkció túl van a 100. ünnepi előadásán. A Mucha Oszkár előadásában és Fazakas Misi rendezésében létrejött, személyes hangvételű színházi kísérlet ebben az évben egy európai turnén vett részt, valamint számos alkalommal került bemutatásra tantermi előadásként, rendhagyó irodalomóraként vagy stúdiószínházi körülmények között. Eddig hét ország 34 településén mutatkozott be a produkció, és a pozitív visszajelzések alapján a társulat 2024-ben további számos településre és iskolába viszi el az előadást.

A Fazakas Misi által rendezett és tizenkét éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás közelít a 625. bemutatáshoz. A produkciót ebben az évben magyarországi és erdélyi települések közönsége láthatta. A nagy érdeklődésnek köszönhetően, a fiatalok történeteit feldolgozó előadást a társulat továbbra is műsoron tartja és már a jövő év elején újra látható lesz.

A társulat mögött álló évben több Erasmus+ projektre került sor, amelyek a Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben jöttek létre. Az Egészség a jobb jövőért – Személyiségfejlesztés és egészségtudatosság az oktatásban elnevezésű projektsorozat célja az volt, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját, így az önismerettel, az egészséges életmóddal és a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és képzések kaptak hangsúlyt.

Az ősz egy újabb együttműködési lehetőséget hozott a társulat számára. A csíkszeredai KALOT népfőiskolai, felnőttképzési, közösségépítő és kulturális szervezettel több közös projektre került sor. A műhelyfoglalkozások tartásán túl, a Nem vagyok, csak mások látnak című előadás négy csíkszeredai iskolába jutott el, illetve  ennek a partnerségnek köszönhetően az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadást 260 diák tekinthette meg.

A 2024-es évet az Osonó egy vajdasági felnőttképzéssel kezdi. A már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.