Osonó évértékelő- 2021 számokban

Osonó évértékelő- 2021 számokban

Az idei évben a koronavírus járvány okozta nehézségek és bizonytalanságok miatt, a társulat tevékenysége főként a fiatalok és felnőttek számára szervezett műhelyfoglalkozásokra, képzésekre és táborokra korlátozódott, amelyek négy országban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában valósultak meg. Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely a múlt évben 146 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre közel két és fél ezer résztvevő számára és 40.700 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek közel 70 százalékát magyarországi, romániai és nemzetközi pályázati források teszik ki, a társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés egynegyede volt.

Az elmúlt évben az Osonó 125 műhelyfoglalkozás és 11 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett 10 kulturális eseményt hozott létre és egy fontos díjban is részesült, hiszen a Közép-Európa legnagyobb szemléjén, a Kaposváron megrendezett XX. Jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, versfilm kategóriában a társulat  Magamban bíztam című kísérleti versfilmje második díjban részesült. A film szereplője Mucha Oszkár, rendezője Fazakas Misi.

Az Osonó, amely tevékenységének 55 százaléka magyarországi, 34 százaléka romániai és 11 százaléka nemzetközi helyszíneken zajlott, folytatta a jó együttműködést a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel közösen szervezi meg immár kilenc éve a csoportvezető- és pedagógus képzést, valamint az Interetnikai Drámatábor. A közös partnerség tevékenységi köre az idén kiegészült a Színházi Táborral, viszont a koronavírus alakította járványhelyzet miatt ismét elmaradt a Színjátékosok Találkozója, amelyre a tervek szerint 2022-ben ismét sor kerül. Szintén folytatódott a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai számos oktatási projektben, szakmai gyakorlaton, mesterkurzuson és szaktáborban vettek részt annak köszönhetően, hogy a Színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Ebben az évben is gyümölcsöző volt az együttműködés a budapesti Magyarság Házával, amelynek megbízásából több rendhagyó órára került sor számos magyarországi település iskoláiban, viszont a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a közös szervezés alatt lévő Kárpát- medencei Diákszínjátszó Fesztivált, amelynek második kiadására a remények szerint 2022-ben kerül sor.

Egy másik kiemelkedő együttműködés a Gyulafehérvári Caritas projektje kapcsán történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt keretén belül, társulatunk két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár –önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozásokat valamint drámatábort tartott székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi iskolák diákjai számára.

A társulat mögött álló év újabb fontos együttműködéseket és partnereket is hozott. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködve közösségfejlesztő hétvégék beindítására került sor. A közel 20 órás, háromnapos műhelyfoglalkozás-sorozaton pedagógusok, csoportvezetők, társulati tagok, ifjúságsegítők és közművelődési szakemberek ismerkedhetnek meg az Osonó módszerével. A projekt a jövő évben is folytatódni fog. A szombathelyi Weöres Sándor Színházzal közösen drámatábort szervezett a társulat, amelynek folytatásaként jövőre különböző ifjúsági projektekre és pedagógusképzésre kerül sor.

A 2022-es évet az Osonó két vajdasági pedagógusképzéssel kezdi, aztán több ifjúsági és oktatási projektre kerül sor. Februárra várható annak az osztálytermi és színházi előadásnak a megszületése, amelyben Mucha Oszkár fogja megszólaltatni  József Attila szövegeit. A  Nem vagyok, csak mások látnak című előadás rendezője Fazakas Misi. Mindezek mellett, a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.