Osonó évértékelő- 2016 számokban

Osonó évértékelő- 2016 számokban

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2016-ban 168 kulturális- oktatási- szociális és közösségi eseményt hozott létre és 86.476 lejből gazdálkodott. Ennek az összegnek a háromnegyedét a külföldi pályázati forrásokból elnyert összegek, valamint a határon túl tartott előadások utáni bevétel képezi, közel 20 százalékát az országban tartott előadások utáni bevétel teszi ki és csupán 5 százaléka a hazai pályázatokból nyert támogatás. A társulat tavaly helyi támogatást nem kapott, Sepsiszentgyörgyön nincs székhelye, illetve raktára és irodája sincs, így októbertől a projektek zömét Budapestre költöztette át.

2016-ban egy bemutatóra, az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített Bányavakság című koprodukcióra került sor és a repertoáron lévő három előadást összesen 71 alkalommal mutatta be a független színházműhely. A társulat 59 interaktív közönségtalálkozót szervezett és 30 műhelyfoglalkozás valamint 6 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Az Osonó kulturális- oktatási- szociális projektjein mintegy 9.500 ember vett részt 2016-ban.

Az társulat tavaly kapta fennállásának egyik legfontosabb díját, mikor 330 jelentkező pályázat közül az Európai Ifjúsági Nagy Károly- díj nemzeti győztesévé választották. A díj egy fontos visszaigazolás a csapat tevékenységére és irányvonalára, illetve arra, hogy az Osonó európai szintű és színvonalú ifjúsági projekteket hoz létre.

A társulat, amelynek állandó tagjai az országos átlag munkaidővel majdnem megegyező időtartamot dolgoznak önkéntesként, jól együttműködött a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával, amellyel közösen szervezi a csoportvezető- és pedagógus képzést valamint az interetnikai drámatábort, de sikeresen együttműködött a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkezik. Első alkalommal született együttműködés a Marosvásárhelyei Művészeti Egyetemmel, illetve a Kolozsvári BBTE Színház és Televízió Karával, hiszen mindkét egyetemről hallgatók vettek részt a társulat októberi kárpátaljai turnéján.

2016. a hosszú távú stratégia kidolgozásának éve volt az Osonónál, és a több stációból álló fejlesztés konkrétumokat hozott a társulat életében. Októbertől elkezdődött a jelentős projektek és előadások átköltöztetése Budapestre, hiszen a magyar fővárosból több meghívás és megkeresés érkezett a társulat számára. A Bakelit Multi Art Centerrel partnerségben, a  társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – már rendszeresen tartanak szakmai és önismereti foglalkozásokat és január végén kezdődik az Ahogyan a víz tükrözi  az arcot című dokumentarista színházi előadás magyarországi adaptációjának elkészítése. Az előadás stábjának kiválasztása már megtörtént, így számos budapesti színházban kerül majd bemutatásra, és sor kerül egy magyarországi turnéra is, amely célja olyan településekre eljutni az előadással, ahol még nem járt társulat, ahol még nem láttak színházi előadást.

Az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című nagysikerű koprodukció továbbra is műsoron marad. Legközelebb január 21-én és 22-én Csíkszeredában vendégszerepel az előadás, amelyet január 24-én 19 órakor ismét Sepsiszentgyörgyön láthat a közönség.

A Román Kulturális Alap pozitívan értékelte a társulat pályázatát, így az évad végén a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás osztálytermi változata egy kilenc állomásból álló romániai turnén vesz részt.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott társulat több nemzetközi projektben szerepel majd, a legközelebbire áprilisban kerül sor, Spanyolországban.