Oscar jelölt filmfeldolgozást visz színre a temesvári magyar társulat

Oscar jelölt filmfeldolgozást visz színre a temesvári magyar társulat

Legújabb zenés színházi produkciójának próbafolyamatát kezdte meg az év elején a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Az világhírű dán rendező, Lars von Trier 2001-ben bemutatott musicaljének, a Táncos a sötétben-nek színpadi adaptációját az amerikai drámaíró Patrick Ellsworth jegyzi.  A színpadi musical változatot évek óta töretlen sikerrel játsszák az Amerikai Egyesült Államok és a világ számos színházában.

A társulat színésze, Kocsárdi Levente, akinek ez lesz második színházi rendezése, az elmúlt évadban bemutatott, lírai A Végjáték után, ezúttal olyan komplex színházi formát választott, melyre az utóbbi években nem igazán volt példa a temesvári magyar színház színpadán. A két helyszínen játszódó előadásban fontos szerep jut a nézőnek, aki adott ponton maga is szereplőjévé válik a darabnak.

A történet középpontjában Selma (Magyari Etelka), a fiát egyedül nevelő, majdnem vak nő áll, aki egy sor balszerencsés helyzet következtében börtönbe kerül, majd halálra ítélik. A darab különlegessége, hogy, bár egyetlen szereplő sorsára koncentrál, több nézőpontból is megmutatja a körülötte zajló eseményeket. A színház művészei (Balázs Attila, Szilasi Eszter Júlia, Kiss Attila, Aszalos Géza, Vass Richárd, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Mátyás Zsolt Imre, Tar Mónika, Molnár Bence, Lukács Szilárd, Mihály Csongor és Molnos András Csaba) mellett ismét a temesvári színpadon láthatjuk Csoma Juditot (Leenane szépe, r.: Upor László) és Horányi Lászlót (A végjáték, r.: Kocsárdi Levente), valamint két gyerekszereplőt, Makkai Gergőt és Lázár Dávidot.

Az alkotócsapatot erősítik Vlaicu Golcea zeneszerző, Mihai Donici építész, látványtervező, Mihaela Crețescu designer, jelmeztervező, valamint Cristina Lilienfeld és Vava Ștefănescu koreográfusok.

A bemutatóra a tervek szerint március 2-án, este 7 órától kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban.