Ősbemutató Dragomán György írásai alapján Szatmáron

Ősbemutató Dragomán György írásai alapján Szatmáron

Két ember a színpadon és egy történet: színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, befejezik egymás elkezdett mondatát.

Április 25-én, szerdán, 20 órai kezdettel mutatják be a Dragomán György írásai alapján színpadra állított Vasvonó című előadást. A premier különleges helyszínen, a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében lesz. Alkotói és főszereplői Frumen Gergő színművész és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja. Az előadás bevételének egy részét – a szerző kérésére – az alkotók az Igazgyöngy Alapítvány számára ajánlják fel.

Az előadás alapjául szolgáló Dragomán novellapárnak (Vasvonó, Menedék) már önmagában is olyan lüktetése van, mintha hangszerre írta volna. A színművész és a hegedűművész arra tesznek kísérletet, hogy a szöveg és a zene fúzióján át meséljék el a hegedűművésznek szánt fiú történetét.

„Dragomán György méltán az egyik legolvasottabb erdélyi származású kortárs író, és drámaíró. Nem véletlen, hogy darabjainak bemutatását nemzetközi színpadokon is mindig nagy siker övezte. Vasvonó című novellája drámaiságával, humorával, és zeneiségével különleges erővel hatott rám. A szerzővel való levelezés során kaptam meg a novellapár eddig kiadatlan, második darabját, a Menedéket, amivel teljessé válhatott az előadás szövege. Azt már az elején tudtam, hogy ezt a történetet színpadon nem lehet csak szavakkal elmondani. A zenének ugyanolyan súllyal kell jelen lennie, mint a kimondott szónak, hiszen a szöveg lüktetésében és a zenészcsaládból származó főszereplő fiú minden örömében és fájdalmában ott izzik valahol a muzsika.

Székely Alpárral – aki a Dinu Lipatti Filharmónia tagja – egy izgalmas keresésen vagyunk túl: az előadásban sokszor két hangon szólal meg ugyanaz az alak, a színész és a zene hangján. Ezért is lett az előadás alcíme: Monodráma két szereplőre és egy hegedűre. Elmesélünk egy történetet. A közönségnek és egymásnak. A bemutató helyszínének kiválasztása is ennek az utazásnak egy mérföldköve, szimbolikus jelentőségű a főszereplő történetének szempontjából, és egy lehetséges találkozópont a színház és a komolyzene szerelmesei számára”- mondja az előadás szerkesztő-rendezője, Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze.

„Hajnalban, amikor kiráz az ágyból, Apám azt mondja, hogy tudja, hogy fáradt vagyok, tudja, hogy alig állok már a lábamon, de nincs mit csinálni, muszáj gyakorolni, minden percet, minden pillanatot ki kell használni, mert nincsen már sok időm: egy hónap nem sok, és itt lesz a tizenharmadik születésnapom, és akkor el fog jönni a Fekete Hegedűs, hogy levizsgáztasson, úgyhogy addig egyfolytában gyakorolni kell, addig, amikor nem alszunk, akkor gyakorlunk, muszáj, mert nem akarja, hogy én is úgy járjak, ahogy ő járt.

Jegyek kaphatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában, hétköznap 10 és 17 óra között vagy az előadás előtt egy órával a helyszínen. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.