Országos Színházi Fesztiválon a marosvásárhelyi színház

Országos Színházi Fesztiválon a marosvásárhelyi színház

A hazai legrangosabb színházi seregszemlén,  a 2016. október 21 – 30. között  Bukarestben sorra kerülő  Országos Színházi Fesztiválon (FNT) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház hatodik egymást követő alkalommal vesz részt. Ezúttal a Tompa Miklós Társulat által színre vitt Samuel Beckett: A JÁTSZMA VÉGE és a Liviu Rebreanu Társulat által bemutatott VIVALDI ŞI ANOTIMPURILE / VIVALDI ÉS AZ ÉVSZAKOK előadásokkal szerepel a bukaresti seregszemlén.

A 26. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Színházi Fesztivál (FNT) Klaus Iohannis államelnök védnöksége alatt zajlik.

Az OSzF (FNT) az UNITER (Romániai Színházi Szövetség), az ARCUB (Bukarest Municípium Kulturális Központja) és a Bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színház szervezésében,  a Kulturális Minisztérium és Bukarest Municípium Polgármesteri Hivatala finanszírozásával valósul meg. Partner: a Román Kulturális Intézet (ICR).

A fesztivál művészeti igazgatója  Marina Constantinescu színikritikus – aki a fesztivál-válogató szerepkört is betöltötte – 2016. július 4-én hozta nyilvánosságra az OSzF résztvevőinek sorát, kiemelve, hogy idén is a fesztivál rangjához méltó, értékes előadások kerültek a repertoárba.

Samuel Beckett: A JÁTSZMA VÉGE című színművét Tompa Gábor rendezésében mutatta be a Tompa Miklós Társulat. Szereplők: Bíró József, Bartha László Zsolt, Biluska Annamária és Makra Lajos. Dramaturg: Visky András, díszlet- és jelmeztervező: Dobre-Kóthay Judit, rendezőasszisztens: Nagy Botond.

A VIVALDI ÉS AZ ÉVSZAKOK táncelőadást Gigi Căciuleanu rendező-koreográfus irányításával vitte színre a Liviu Rebreanu Társulat. Az Antonio Vivaldi zenéjére alapuló előadás  színrevitelében az alkotókat Beney Zsuzsa költőnő Barokk szonettjei is megihlették. Az előadást írta, rendezte és koreografálta: Gigi Căciuleanu, Dan Mastacan rendezői   ötlete és a koncepciója nyomán. Díszlet- és jelmeztervező: Măriuca Ignat, lightdesign: Daniel Klinger. Szereplők: Monica Ristea, Bordás Attila, Cristina Iuşan, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Anca Loghin, Rareş Budileanu, Raisa Ane, Luchian Pantea, Georgiana Gherghu, Claudiu Banciu, Mihaela Mihai, Delia Martin, Cristina Holtzli, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Sergiu Marocico, Bianca Fărcaş, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Erika Domokos, Gabriela Bacali, Denisa Badea, Claudiu Ştian, Ştefan Mura és Robert Oprea.

Az OSzF (FNT) mezőnyébe beválogatott sikerprodukciókat a marosvásárhelyi közönség is megtekintheti a 2016/2017-es évad során.