Országos első és második díjban részesültek a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Országos első és második díjban részesültek a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Április 3-6. között Brăilán zajlott a romániai drámatagozatok Országos Színészmesterség Tantárgyversenye, amelyen mintegy 160 diák vett részt az ország 16 megyéjének drámatagozatairól. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai egyéni versenyben indultak és a csütörtöki díjkiosztón két elismerésben részesültek: Hubbes Gellért Mátyás első díjat, míg Kurkó Karolina Fatima második díjat kapott.

A versenyt a többi országos tantárgyversenyhez hasonlóan szervezte meg az Oktatási Minisztérium. A Fazakas Misi által vezetett sepsiszentgyörgyi drámatagozat mellett Arad, Brăila, Bukarest, Buzău, Focșani, Galac, Jászvásár, Kolozsvár, Konstanca, Marosvásárhely, Pitești, Szeben, Târgu Jiu, Temesvár és Tulcea drámatagozatai vettek részt. Színészmesterségből két kategóriában indulhattak a diákok: a csapatversenyben az előadások bemutatására került sor, illetve az egyéni repertoárral, amely keretén belül versek és monológok előadásával mérték össze szakmai tudásukat a fiatalok. A szakmai zsűri hazai színművészeti egyetemek oktatóiból állt.

Az elmúlt időszak díjesőt hozott a sepsiszentgyörgyi drámatagozat számára, hiszen az Országos Színészmesterség Tantárgyverseny  mellett, az április 1-2. között megtartott, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a kolozsvári Phoenix Könyvház által szervezett XXI. Atlantisz Harangoz Országos Versmondó Vetélkedőn négy díjat kaptak a drámás diákok: Fazakas Bálint első díjat, Kurkó Karolina második és különdíjat, illetve Mantia Lilla dicséretet. Ezt megelőzően, a március 3-5. között megrendezett XV. Kárpát-Medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyről Kurkó Karolina Fatima két különdíjjal érkezett haza: az egyiket a szép magyar beszédért kapta, a második elismerés pedig a közönség különdíja volt.

A sepsiszentgyörgyi drámatagozat 23 éve működik és az elmúlt években 20 országos és nemzetközi díjat szerzett csapat- és egyéni versenyben.