Ördögölő Józsiás bemutatója a Tomcsa Sándor Színházban

Ördögölő Józsiás bemutatója a Tomcsa Sándor Színházban

A 2023/2024-es évad utolsó nagyszínpadi produkciójának célegyenesébe érkezett az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Az Ördögölő Józsiást Tamási Áron azonos című mesejátéka alapján Szabó Attila írta és rendezte.

Nagy Pál igazgató felvezetésként elmondta, mivel rég nem készült színházukban gyerekelőadás, ezért a gyerekközönség már ki van éhezve rá. Ez a darab 6 éves kor fölött ajánlott, és a bemutató után kijátsszák az itthoni, valamint csíkszeredai gyerekbérletek keretében is.

Lukács Emőke bábszínész, az előadás egyik szereplője bemutatta a rendezőt, és elmondta: Szabó Attilával harmadszor dolgozik együtt a színházuk Az öreg király hagyatéka, valamint a PETŐfi-SZELfi után. „Szeretünk vele együttműködni a formabontása és a szokványosból való kilépése miatt.” – hangsúlyozta a Bábműhely vezetője.

Szabó Attila azzal kezdte beszámolóját, hogy elmondta, az ő olvasatában minden színház kortárs, hiszen bármikor is született az adott szöveg, de itt és most kerül színpadra, illetve itt és most hat a nézőre. „Tamási nagyszerű szerző, gyönyörű szövegekkel, nagyon izgalmas dramaturgiával. A 70 éves szövege már-már shakespeare-i fordulatokkal van ellátva, és ez a fondorlatossága miatt nagyon nehéz színpadra vinni. Nem csoda, hogy csupán 4-5 bemutatója volt mindezidáig. Emiatt nem tud teljes mértékben gyerekelőadás lenni, ugyanakkor felnőttelőadás sem.” A rendező aláhúzta, hogy a hosszú szövegbe bele kellett nyúlniuk, és meg kellett vágniuk annak érdekében, hogy a gyerekek számára ne csak érthető, de élvezhető is legyen. Ebben az előadásban a mesevilág absztrakciója kapcsolódik a mai valósághoz. Az egész egy tornateremben játszódik, ahol különféle sportágak vetélkednek egymásal. „Bár a fantasy világát a film mindig is jobban be tudta mutatni, amelyet a színház nem érhet utol, és nem is célja ezt tenni, azonban magát az embert a színház képes hitelesebben bemutatni.” – zárta mondandóját a rendező.

Pál Attila színművész, az előadás zenei vezetője elmondta, hogy a zene is, akárcsak a szöveg, hozza a tündérmesék világát, ugyanakkor mer modern is lenni. Az előadásban helyet kap élő- és beadott zene, továbbá kórus is énekel benne. Egy mini zenekar végig színpadon van, és effekteket játszik a cselekmény alá.

A kórus pedig nagyban támaszkodik Ritziu Ilka-Krisztina, női főszereplő énekhangjára, aki a Bekecs Táncszínház munkatársa. Elmondása szerint elsősorban népdalt énekel, viszont nagyon örül annak, hogy ebben az előadásban ő, illetve a népdal más műfajban is megszólalhat.

A főszereplő páros férfi tagja, Jakab Tamás szerint az absztrakció színészként egy nagy kihívást jelent, és jóval szélesebb színészi eszköztárat igényel, nem tévesztve szem elől az egyik legfőbb célt: a gyermekek nyelvezetére lefordítani a történéseket. Tamás elmondta, hogy bár irtózatosan nehéz főszereplőként nem hőst alakítani, hanem a lehető legegyszerűbb és legtisztább karaktert, aki a nála izgalmasabb személyiségek mellett kell követésre méltónak mutatkozzon, mégis nagy öröm számára ebbe a népi világba újra betekinteni.

Mátravölgyi Ákos, a darab látványtervezője a magyarországi gyerekszínházak legfoglalkoztatottabb tervezője, aki nagyon hajlik az absztrakció felé, ezért is hívták a PETŐfi-SZELfi után immár másodszorra hozzuk.

Az alkotócsapat másik személyisége a székelyudvarhelyi származású Györfi Csaba koreográfus, aki ebben az évadban rendezte a Parasztoperát. Szabó Attila elmondta, hogy Csabával sokat dolgoznak együtt, akivel jól értik és kiegészítik egymást.

Az előadás bemutatójára április 19-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor, amelyre a gyerekek számára ingyenes a belépés, a felnőtteknek pedig 10 lejes jegyet kínálnak.

Az előadás Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériumának támogatásával jön létre.