Oidipusz - Bemutató a Tomcsa Sándor Színházaban

Oidipusz – Bemutató a Tomcsa Sándor Színházaban

Sorin Militaru harmadik alkalommal rendez Székelyudvarhelyen. A. P. Csehov: Sirály valamint Euripidész: Elektra című darabjai után most  Szophoklész klasszikusát bújtatja új köntösbe.
A bemutatóra április 17-én, csütörtökön 19 órától kerül sor, melyre  a Tomcsa Sándor bérlet érvényes.

Dögvész pusztít Thébában Laiosz király halála óta és a város a Szfinx uralma alatt sínylődik. Oidipusz ekkor érkezik a városba, megválaszolja a Szfinx talányát és legyőzi őt, majd feleségül veszi Laiosz özvegyét, Iokaszét és a trónra lép. Mivel a dögvész tovább pusztít, elhatározza, hogy kideríti, ki ölte meg Laioszt, hisz a jóslat szerint ezzel véget vethet a dögvésznek. Oidipusz magához hívatja Teiresziaszt, a vak jóst, aki figyelmezteti, hogy ne kutassa a gyilkost, mert olyan titkokra derülhet fény, amely végzetes lehet. Végül Oidipusz kérésére elmondja, hogy a gyilkos, akit kutat, ő maga. Az események felgyorsulnak és egymás után derülnek ki az egyre elrettentőbb múltbéli titkok. Hiába minden igyekezet, a sors elkerülhetetlen.

Fotó: Balázs Attila

Sorin Militaru rendező értelmezésében bár a jól ismert történet nem változik, az előadásban a hangsúlyok áthelyeződnek, így az Oidipusz és Iokaszté kapcsolata mellett ugyanolyan fontos szerepet kap az egyén és társadalom, a vezető és nép viszonya is. Oidipusz sorsán keresztül az emberi lét problémái kerülnek felszínre.

A történetet végigkövető nép, a görög drámákban gyakori kar folyamatosan jelen van a színen és reflektál a történésekre, könyörög, átkoz, ítélkezik és pártol. Emberközelibbé válnak az ógörög világ alakjai, miközben a néző folyton azzal szembesül, hogy a világ mit sem változott. Azzal szembesül, hogy a történet konkrétumain túl, a problémák igenis róla szólnak.

Szereposztás:

OIDIPUSZ – Barabás Árpád

IOKASZTÉ – Mezei Gabriella m.v.

KREÓN – Nagy Csongor Zsolt

TEIRESZIASZ – P. Fincziski Andrea

KORINTHOSZI – Dunkler Róbert

SZOLGA – Tóth Árpád

KARVEZETŐ – László Kata

SZFINX – Jakab Orsolya

LAIOSZ – Antal József

FIÚ – Kacsó Balázs

KAR – Antal D. Csaba, Antal Katalin, Dénes Gergely, Faluvégi Erzsébet, Hajdó Lóránt, Joó Renáta, Kányádi György, Kiss-Ferenczi Sára, Ozsváth Ildikó, Pap Ildikó, Sipos Réka, Varga Márta, Varga László

 

Fotó: Balázs Attila