Őfelsége pincére voltam – az évad első nagyszínpadi bemutatója

Őfelsége pincére voltam – az évad első nagyszínpadi bemutatója

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban október 16-án, szerda este 8 órától kerül sor az 2013/2014-es évad első nagyszínpadi bemutató előadására. Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam című népszerű regényéből készült hazai bemutató alkalmával a színház emeleti előcsarnokában hétfőn, október 14-én déli 12 órakor sajtótájékoztatóra került sor, ahol jelen volt Michal Dočekal, a Prágai Nemzeti Színház dráma tagozatának vezetője, az előadás rendezője, Bogdán Zsolt, az előadás főszereplője, David Jarab, aki Hrabal regényét színpadra alkalmazta, Szabó G. László, a rendező munkatársa, az előadásban elhangzó dalszövegek fordítója, valamint Vajna Noémi, az előadás dramaturgja, a sajtótájékoztató moderátora.

Michal Dočekal nevét már ismerheti a kolozsvári színház közönsége. A 2012-es INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztiválon Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című rendezése, majd 2013 tavaszán Samuel Beckett Godot-ra várva című előadása látható volt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Michal Dočekal szerint Hrabal regényében Európa elmúlásáról, egy letűnt korról ír. Az ő olvasatában a főszereplő, Jan Díte története nemcsak Európa huszadik századának sajátos metaforája, hanem korunk európai emberének vallomása is egzisztenciális helyzetéről. „Ez a legmarkánsabb műve Hrabalnak, Jan Dítě a cseh, az európai és az egyetemes történelem jelentős részét mutatja meg nekünk Bogdán Zsolt alakításában. Nagyon szeretném, ha ez az előadás nem csak a múltról szólna, meg vagyok győződve, hogy Európa jelene és jövője most sem annyira biztos, amennyire annak véljük. A történelmi események pörgésével párhuzamosan zajlik egy hétköznapi ember sorsa, ebben az előadásban az ő történeteit láthatjuk. Koncepciómat nem tudtam volna megvalósítani, ha nem egy ilyen alázatos és rátermett alkotó csapattal és társulattal kellett volna dolgozzak.” – fejtette ki a hétfői sajtótájékoztatón a cseh rendező.

A színpadi adaptáció kapcsán David Jarab a következőket nyilatkozta: „Igyekeztem úgy adaptálni ezt a regényt, hogy az utolsó sorig érthető legyen az itteni közönség számára. Ha a Hrabali mű minden sora nem is jelenítődik meg, amennyiben sikerült a regény hangulatát felidéznünk ezzel az előadással, akkor célt értünk.”

Bogdán Zsolt: „Ismételten alkalmam volt arra, hogy rácsodálkozzam kollégáim nagyszerű munkájára, arra, hogy mennyire együtt tudunk gondolkodni és egymásra tudunk hangolódni. És rendkívül örülök annak, hogy Dočekal úrnak a pincére lehettem a próbafolyamat idejére.”

Az előadás létrehozásában közreműködött továbbá: Martin Chocholoušek díszlettervező, Carmencita Brojboiu jelmeztervező, Ivan Acher zeneszerző, valamint Sinkó Ferenc, aki a színpadi mozgást jegyzi.

A 12 évet felülieknek ajánlott előadás főszerepében Bogdán Zsolt látható. Az előadás további szereplői: Györgyjakab Enikő, Dimény Áron, Kató Emőke, Váta Loránd, Biró József, Orbán Attila, Bács Miklós, Molnár Levente, Varga Csilla, Albert Csilla, Vindis Andrea, Imre Éva, Viola Gábor, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bodolai Balázs, Balla Szabolcs, Marosán Csaba.

A bemutatót követően ezt az előadást pénteken, október 18-án este 8 órakor tekinthetik meg. A pénztár nyitvatartási ideje: naponta 10–13; 16.30–18.30; tel: 0264-593468. Az előadásokra on-line is lehet jegyet vásárolni: www.biletmaster.ro honlapon.