Occupy yourself a Váróterem Projekt új bemutatója

Occupy yourself a Váróterem Projekt új bemutatója

November 15. – 20:00 – bemutató

November 16. – 19:00 – skype konferencia a függőségekről Dr. Máté Gáborral

“Mitől félsz?
Talán attól, hogy minden, amit birtokolsz meg fog semmisülni.
A félelem, hogy elveszíthetsz mindent, amit az elméd birtokol.
Te pedig a kettő között szorongsz.
Másfelől az örökkévalóság hív.
Nem szeretnél visszafordulni és mégis vonakodsz attól, hogy elfogadd az örökkévalóságot.
Most egy átmeneti állapotban vagy.
Egy vándortáborban.
Bejelentettek egy járatot.
Nem tudsz visszafordulni.
A repülő, amellyel jöttél már továbbment és te a váróteremben ülsz.
Várod a hívást, ennyi az egész.
Attól a pillanattól fogva, hogy tudod: ahol most vagy, az csak egy váróterem, ne ragaszkodj semmihez. Ez csak egy átmeneti tér. Itt nem lesz senki, és nem is volt senki. Ne ragadj itt. Mondj le mindenről, hogy kényelmesen tudj utazni.
Minden, ami az életedben történik, csak átmenet: semmi sem állandó. Mindenki csak átutazó. Van, aki érkezik, mások a hívásukat várják. Nagyon szerencsés vagy, hogy tudod: egy váróteremben vagy. Készülj. Ne kötődj semmihez. Haza kell térned.”- M.

Váróterem Projekt – Sorsjáték

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara, a Sala Mică és a Váróterem Projekt közös produkciója. Időtartama 75 perc.

„Nem a sorsról van szó.
Amit mi szerencsének nevezünk, nem létezik, mert minden attól függ, miként tekintjük.
Ez a lényeg.
A nézőpont.
Ahogyan értelmezem azt, amiben éppen vagyok.
Ami csak az enyém.
Az enyém?
Melyik nézőpont?
Nyújtsuk ki magunk elé egyik kezünk, és emeljük fel a hüvelykujjunk.
Hunyjuk be a jobb szemünk, és mérjük a felemelt hüvelykujjat egy távoli tárgyhoz.
A hüvelykujj a tárgy bal oldalán van.
Most hunyjuk be a bal szemünk.
A hüvelyk most ugyanannak a tárgynak a jobb oldalára került.
Anélkül, hogy bármi változott volna.
Ugyanaz a jelenség, ugyanannak az embernek a személyes észlelése – és mégis mindig más.
Erről van szó.
Az előadásról, amit magamban rakok össze.
Az én előadásomról.”

Mi is az a ZUG.zone?

A ZUG.zone egy független kultúrzóna, amelyet a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat működtet. A társulat előadásai mellett meghívott produkciókat is láthat a közönség. A ZUG teret biztosít új kezdeményezéseknek, színházi, zenei, filmes programok megvalósulásának.

ZUG.zone
https://www.facebook.com/ZUG.zone

Mi is az a JamZug?

A JamZug egy nyitott zenei improvizációs műhely, ahol inspiráljuk, kizökkentjük, és provokáljuk egymást. Ezek a kísérleti fúziók lehetőleg a jazz irányából megközelítendők, ami kellőképpen tág kiindulási pontként szolgál a résztvevőknek.
Kezdeményezésünk egyben lehetőség mindenkinek arra, hogy nála tapasztaltabb zenészekkel szólalhasson meg, vagy kevésbé jártas zenésztársaknak nyújtson meghatározó élményt. Tervben van az is, hogy alkalmanként elhívjunk néhány elismert zenészt, akár külföldről. A résztvevők technikai tudása eredeti elképzelés szerint nem lehet mérvadó.

Mi is az a Lugosi Béla filmklub?

Valamikor 2010 elején alakult, hogy legyen egy MÁS filmklub is Kolozsváron. Az akkori helyszín bezárt, a filmklub megpihent, utána pedig 2012-ben indult újra az Insomniában, ahol szintén futott egy szép kört, de ismét pihentetni kellett.

És most újraindul a ZUG-ban. Az efféle filmeknek jobb termet nem is találhattunk volna. De mitől volt (és lesz) MÁS? Attól, hogy nem filmrajongók működtették (működtetik). Persze rajonganak a filmekért, de tanulmányaik által kissé mélyebbre ásták magukat a filmtörténetben, valamint (időnként) aktív filmkészítők maguk is. Eleinte obskúrus filmek klubjának hívtuk, és a címnek megfelelően méltatlanul elfelejtett alkotásokat vetítettünk. Most új alcímet kap: szubverzív filmek klubja. Továbbra is régebbi, méltatlanul háttérbe szorult alkotásokat keresünk, de olyanokat, amelyek valamilyen szinten „bűnösek”, határsértőek. Vagy a hétköznapiság, vagy a műfaj, vagy egyszerűen az emberi gondolkodás határait feszegetik, megdöbbentenek, felvillanyoznak, és maradandó élményt jelentenek. Ja, és miért Lugosi Béla? Hát mert olyan személyiséget kerestünk, aki erdélyi, magyar és alaposan otthagyta a nyomát a filmtörténeten.

Váróterem Projekt – Zéró

“Beállhatnék nyolc órás rabszolgának, de nem. Egy nagy lószart. Én szabad vagyok. Leblokkoltam mint a szar, ez tény mondjuk. Tulajdonképpen le vagyok bénulva a rettegéstől, de hát ki mondta, hogy a szabadság könnyű dolog, mi?”

“Nem a cuccot adod el a kuncsaftnak, hanem a kuncsaftot a cuccnak.”
Amikor a mindennapos feladat, hogy nekifeszüljünk az üvegfalnak már nem teljesíthető, amikor minden elviselhetetlenül rendben van, amikor nem tudjuk abbahagyni a rémálmodozást, akkor beállunk mint a klinikai halál.

A Zéró egy névtelen művész festékszóróval fújt sírfelirata, egy akárkié.

Foglalások: wrp_tickets@yahoo.com