Nyilvános Színdaraboló, Nők iskolája - Marosvásárhelyen

Nyilvános Színdaraboló, Nők iskolája – Marosvásárhelyen

Május 29-én, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című nyíregyházi vendégelőadást követően a Bolyai Kulbban (M. Kogălniceanu/Kazinczy utca 18. szám) beszélgetés lesz a Színdaraboló című színházi műsor keretében, amelyen az alkotók is részt vesznek.

Június 1-je alkalmából a 18 év alatti nézőink ingyen tekinthetik meg a Csontváry című előadást. A produkcióra a Szabó Ernő bérletek érvényesek, a fennamaradó helyekre jegy váltható.

Magyar felirattal látható a színház Nagytermében a Nők iskolája című Moliére-vígjáték május 30-án 19.00 órakor a Liviu Rebreanu Társulat előadásában.

 

Nyilvános Színdaraboló május 29-én, előadás után

 

A Marosvásárhelyi Rádió Színdaraboló című színházkritikai műsora első nyilvános estéjére május 29-én, szerdán Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátéka után kerül sor a Bolyai Klubban (M. Kogălniceanu/Kazinczy utca 18. szám).

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Keresztes Attila által rendezett vendégelőadása 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán, időtartama 1 óra 40 perc, szünet nélkül.

A produkciót követően kezdődik – az alkotók részvételével – a mindenki számára nyitott beszélgetés, amelynek szerkesztett hanganyaga június 1-jén, 15.00 órától hangzik el a Marosvásárhelyi Rádióban.

A Marosvásárhelyi Rádió, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös szervezésében sorra kerülő nyilvános színházkritikai beszélgetések május 29-től heti rendszerességgel jelentkeznek.

 

Gyermeknapi kedvezmény a Csontváry című előadásra

 

A 18 év alatti nézők Gyermeknap alkalmából ingyen nézhetik meg a híres magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar életrajzán alapuló előadást június 1-jén, szombaton 19.00 órakor. Kovásznai György Csontváry című naiv életrajzi teátrumát ugyanaznap a Szabó Ernő bérletek tulajdonosai láthatják. A fennmaradó helyekre jegy váltható.

A gyermeknapi kedvezmény ellenőrző felmutatásával igényelhető a Kultúrpalota jegyirodájában (hétfőtől péntekig 12.00 óra és 17.30 között, tel: 0372 758 230), a színházi jegypénztárban (hétfőtől péntekig 12.00 és 15.00 óra között, tel: 0365 806 865), illetve az előadás kezdete előtt.

 

Nők iskolája május 30-án, magyar nyelvű felirattal

 

Magyar felirattal és 6 lejes, kedvezményes árú belépővel tekinthető meg május 30-án, csütörtökön 19.00 órakor a színház Nagytermében Moliére vígjátéka, a Nők iskolája.

Az előadásról így fogalmazott Mircea Sorin Rusu színikritikus a liternet.ro irodalmi portál Színház  rovatában:

„A marosvásárhelyi előadás alkotói a produkció javára a Feleségek iskolája címet részesítették előnyben az eredeti cím, a Nők iskolája helyett, amelyet Moliére 1662-ben írt, és amelyet botránnyal fűszerzve játszottak, éppen ezért válasz is született rá Kritika a feleségek iskolájára címmel.(…) A kihívások egyike itt abban is állt, hogy – bár a 2013-as év színházlátogatójához közelítette a szöveget – a szövegadaptációt végrehajtó rendező megőrizte a verses formát. A végeredmény pedig az „ízletes” és a „zseniális” jelzők használatára sarkall bennünket, ugyanakkor a versbe szedett komédia furfangos humorát szépen ötvözi az előadás a jelenünkre való utalásokkal és nyelvezettel, e kettő pedig teljességében egybecseng a színpadi történéssel.” (Şcoala nevestelor, de la Molière la Juncu şi înapoi/ Nők iskolája Moliére-től Juncuig és vissza, Mircea Sorin Rusu, 2013 április, liternet.ro)

Az előadásra kedvezményes árú jegyet a Kultúrpalota jegyirodájában (hétfőtől péntekig 12.00 óra és 17.30 között, tel: 0372 758 230), a színházi jegypénztárban (hétfőtől péntekig 12.00 és 15.00 óra között, tel: 0365 806 865), illetve a www.biletmaster.ro honlapon lehet váltani.