…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak… Dsida Jenő Est - Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában

…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak… Dsida Jenő Est – Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában

Kézdivásárhelyen  december 1-én, vasárnap 19 órától vendégszerepel Bogdán Zsolt, Csutak Réka, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Kovács Éva a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat színművészei. A Dsida Jenő estet a Városi Színház szervezésében tekinthetik meg a céhes város lakói.

Csíkszeredában december 3-án, kedden, 19 órától  vendégszerepel a szatmárnémeti Harag György Társulat …nyílt sebe vagyok a szívenszúrt világnak… című Dsida Jenő pódium estjével. Az előadásra Csíkszereda Megyei Jogú Város támogatásával a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében kerül sor.

A stúdióelőadásra a Vigadó Művelődési Házban kerül sor. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott, ezért megkérjük a nézőket, hogy telefonon a 0267 – 360 179-es vagy a 0729 – 058 197-es számokon jelezzék részvételi szándékukat, vagy személyesen a Vigadó szervezőirodájában munkanapokon 8 – 16 óra között.

„…Hallottunk-e egyebet évek óta, mint hogy meghalt a vers? Nagyképű, hamis pátoszú álpapok naponta mondanak halotti beszédet fölötte, s a két látó szemére megvakított, zaklatott ember már-már csakugyan hajlandó halottat látni az üres koporsóban. A vers a természettel egybeolvadó művészet, a legnagyobb a legtökéletesebb, a rezgő emberi lélek minden sziromnál finomabb szövésű virága…
Egyszerű és áhítatos, hívő lelkemnek hadd maradjon csoda, megmagyarázhatatlan örökké titokzatos… Csak azt lássam, hogy sok, sok éhes ember van együtt és kéri a verset mint a kenyeret…!
Az én költészetem:
fehér ház, soha be nem költözött,
kicsi fillér a jók pénztárcájában,
margaréta a rózsafák között.
Az én költészetem:
folyóra-hajló felvirágzott fák,
s ha majd csónakos, nagy útra kelek
minden szirmukat a fejemre szórják.”
(Dsida Jenő)

Dsida Jenő kivételes képességű költő, nagy tehetséggel megáldott, érzékeny lélek. A kínok, bajok roncsolták testét, de szellemét csiszolták, és költészetét igazgyöngyé nemesítették.
Őt idézik hittel és alázattal Bogdán Zsolt Uniter- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, és Csutak Réka színművészek.
Az est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István színművész.

Az előadást támogatja az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.

(Sajtóközlemény: Városi Színház)