Novák Péter rendezi a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének új előadását

Novák Péter rendezi a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének új előadását

Istenes címmel rendez táncszínházi produkciót a Nagyvárad Táncegyüttessel Novák Péter. Az ismert magyarországi művész előadásában a társulat néptánc és kortárstánc-tagozata egyaránt játszik. A bemutatóra 2022. december 4-én, vasárnap 19:00 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében.

A Kárpát-medence paraszti kultúrái – a maguk módján – szüntelen esztétikai válaszokat kerestek az őket egyéni vagy közösségi szinten foglalkoztató nagy kérdésekre. Gyakran drámaian vagy komikusan, máskor hittel telítve vagy jóleső fatalizmussal, valóságos vagy szürreális képekben fogalmaztak veszteségről, sorsszerűségről, szerelemről, halálról egyaránt.

Ebből az autentikus tudástárból merít az előadás, amely egy fordított élettörténet dramaturgiáját követve, a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig kíséri végig a lét állomásait. Miként viszonyulunk az elmúláshoz és az öregkorhoz? Mennyire tesz boldoggá a megállapodottság vagy milyenné a magány? Örök érvényűek-e a barátságról, szerelemről alkotott fogalmaink, boldog-e a gyerekkor, s megpróbáltatás-e a születés? Népművészetünk erdélyi dialektusai kivételesen „beszédesek” az emberi kapcsolatok terén, megrendítően jelenítik meg a közösségi, családi, férfi és női viszonyok relációit.

Táncosok: Barkóczi Réka, Benedek Janka m.v. / Herman Borbála m.v. (dupla szereposztás), Kádár Orsolya, Kerekes Dalma, Krupár Luca, Törteli Nadin, Barabás Hunor, Brugós Sándor-Csaba, Drimba Máté, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor m.v., Imre Béla, Rácz Lajos

Zenészek: Dimény Eszter m.v., Dallos Levente

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu

Dramaturg: Czvikker Katalin

Zeneszerző: Kiss Ferenc

Koreográfusok: Törteli Nadin, Farkas Tamás

Rendezte: Novák Péter