Nők iskolája - A Spektrum Színház újabb bemutatóra készül

Nők iskolája – A Spektrum Színház újabb bemutatóra készül

Örök életű témát dolgoz fel mai recept szerint a Spectrum Színház legújabb előadása. Török Viola rendező Molière mély élet- és emberismeretről tanúskodó, sziporkázóan szellemes komédiáját, A nők iskoláját viszi színre. A premiert július 24-én, pénteken 21 órától a mikházi Csűrszínházban tartják.

 

Az emberi jellemábrázolás mélysége, a bemutatott erkölcsi problémák súlyossága miatt A nők iskoláját (L’École des femmes, 1662) tekintik annak a darabnak, amellyel Molière a komédiát a tragédia művészi színvonalára emelte. A darab ősbemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében. Arnolphe szerepében is Molière lépett fel. A király harsány nevetése örökre megpecsételte az akkor még kezdő drámaíró sorsát.

Mint annyiszor, e darab központjában is a házasság áll. A felszarvazástól rettegő Arnolf biztosra akart menni, s így kiskorától nevelt leányát, Ágnest szemelte ki feleségnek, akit, hogy megóvjon minden ártó hatástól, elzárva neveltetett egy párizsi rezidenciában. Elmélete szerint, a lány ebben a művi környezetben biztosan belé szeret, hiszen más férfival nem is érintkezhet. „Itt számolja el igazán magát a főhősünk: a tudatlanság ugyanis még nem óvja meg az embert a bűntől. Ha az ember nem tudja, mi ellen védekezzen, lehet, hogy akaratlanul esik bűnbe” – magyarázza a darab tanulságát a rendező, Török Viola. Ágnes ugyanis mégsem Arnolfba, hanem gyámapja jó barátjának a fiába, Horace-ba szeret bele. A mit sem sejtő ifjú elragadtatottan számol be vetélytársának a lánnyal való együttlét örömeiről. Különböző bonyodalmak és vígjátéki fordulatok után végül Ágnes maga dönthet a sorsáról…

Az 1662-ben született történetet Török Viola rendező zenével és tánccal teszi 2015-ös előadássá, így szólal meg a rock, dzsessz, de még a flamenco is a színpadon, amit nem csak énekelnek, de táncolnak is a színészek. Ugyanakkor egy külön csavar, hogy a francia barokk szerző darabjába magyar barokk vonalat csempésznek, ugyanis Pálóczi Horváth Ádám-zenéket és Csokonai-dalokat is feldolgoznak az előadásban. Molière története verselésben hangzik a színpadról, Heltay Jenő fordításában.

A mikházi bemutató július 24-én, pénteken 21 órától lesz.

Az előadást július 25-én, szombaton 21 órától megismételik.

Helyfoglalás 0744-301.875-ös telefonszámon lehetséges. Jegyek a helyszínen vásárolhatók az előadás kezdete előtt.

 

A NŐK ISKOLÁJA

 HELTAY JENŐ fordítása

 

Személyek:

Arnolphe, más néven De la Souche úr                          Szélyes Ferenc

Ágnes, ártatlan fiatal lány, Arnolphe neveltje               Nagy Beáta

Horace, Ágnes szerelmese                                             Kinda Szilárd

Chrysalde, Arnolphe barátja                                        Kovács Károly

Jegyző                                                                          Kovács Károly

Alain, Arnolphe inasa                                                  Kovács Károly

Georgette, Arnolphe cselédje                                        Szász Anna

Orante, Horace apja, Arnolphe jóbarátja                    Kárp György

Enrique, Chrysalde sógora                                          Székely- Szabó Zoltán

 

 

RENDEZŐ: Török Viola

ZENE: Kelemen László

Gitár, fuvola: Kovács Károly, brácsa: Kelemen László, hegedű Tőkés Imola

KOREOGRÁFIA: Tőkés Imola

DÍSZLET: Török Viola

JELMEZ: Takács Tímea

FÉNY-HANG: Incze Róbert