Nézd,ki van itt ! Székelyudvarhelyen

Nézd,ki van itt ! Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen vendégszerepelnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei a Theodor Cristian Popescu rendezésében színre vitt Timur Vermes NÉZD, KI VAN ITT! című előadással.

Timur Vermes magyar származású német író  „Hitler-szatíraként” nyilvántartott regényének dramatizált változatát 2017. áprilisában mutatták be Marosvásárhelyen. Az előadás főszereplője a Führert alakító Bíró József, Jászai Mari díjas színművész. A szereposztás további tagjai: Máthé Zsolt, Benő Kinga, Korpos András, Bokor Barna, Varga Balázs, Ördög Miklós Levente, Moldován Orsolya, B.Fülöp Erzsébet, Tollas Gábor, Fodor Piroska, Kovács Botond, László Csaba, Fülöp Bea, Szabadi Nóra, Csíki Szabolcs, Ruszuly Ervin, Henn János, Nagy Dorottya, Tóth Jess és Demeter Márk Christopher; gyerekszereplők: Korpos Dániel, Henn Domahidi Sámuel és Ördög Magor Levente.

Rendező: Theodor Cristian Popescu, dramaturg: Mihai Ignat, fordító: Demény Péter, díszlet- és jelmeztervező: Mihai Păcurar, zeneszerző: Sebastian Androne.

„2013-ban jelent meg Timur Vermes – magyar származású – német író regénye, a Nézd, ki van itt, amely villámgyorsan világsiker lett, huszonnyolc nyelvre fordították le. A regény témája egy időutazás: 2011-ben egy berlini grundon váratlanul felébred az ötvennyolc éves Adolf Hitler, és az egykori náci vezérben egy televíziós stáb meglátja a nagy lehetőséget: rövid idő alatt tévésztárt csinálnak belőle, leplezetlen „szókimondása”, intoleranciája és xenofóbiája egyre népszerűbbé teszi. 2015-ben meg is filmesítették a szatírát, de bevallom, sem a regényt nem olvastam annak idején, sem a filmet nem láttam. Viszont az idén tavasszal a színházban találkoztam vele, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatta be, egy román rendező, Theodor Cristian Popescu vitte színpadra. Magyar származású német író, román rendező, magyar színészek, magyar előadás, íme, ez Erdély, de talán ez egész Közép-Európa is. Nem szándékszom ismertetőt írni a kiváló előadásról, de azt azért el kell mondanom, hogy Adolf Hitler szerepében Bíró József egészen nagyot alakított, az őrülettől a hideg számításig, a hisztériától a zseniális manipulációig mindent eljátszott, végig magas izzással, úgy keltette életre Hitlert, hogy elborzadva kellett rájönnünk: ember volt, sajnos. Jó lenne, ha kitagadhatnánk az emberi fajból, és ezáltal felmenthetnénk az emberiséget, de nem lehet.” – írta az előadással kapcsolatos tárcájában Markó Béla. (http://www.barkaonline.hu/utoer/5702-marko-bela-tarcai )

A NÉZD, KI VAN ITT! 2019. június 10-én, hétfőn és 11-én, kedden 19.00 órától tekinthető meg Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház Nagyszínpadán.

Jegyek személyesen a jegypénztárban válthatók hétköznapokon 11-14 és 15-17 óra között, illetve a helyszínen egy órával előadáskezdés előtt. Előadás napján a jegypénztár 11 – 14 óra között, illetve kezdés előtt egy órával tart nyitva. Tel/fax: +40 266 212131. Online jegyvásárlás:  https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2700/