Nemzetközi Shakespeare Fesztivál két saját bemutatóval Gyulán

Nemzetközi Shakespeare Fesztivál két saját bemutatóval Gyulán

2019. július 8-14. között a Gyulai Várszínházban a Shakespeare-műveké a színpad. A XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált idén Vidám Shakespeare alcímmel rendezik meg.  A fesztivál egy hete alatt, hazai és külföldi Shakespeare vígjátékokkal, komédiákkal találkozhat a közönség. Minden nap két-három programra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi, táncszínházi előadásokon, filmvetítéseken át a nagyszínpadi produkciókig. Magyar társulatok mellett orosz, iráni, grúz és olasz színházak előadását tekinthetik meg a nézők.

Július 9-én a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös bemutatója, a Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A komédiát Vecsei H. Miklós a Sztalker Csoport másik oszlopos tagja fordította újra. Az alkotók vallják, Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan, amire a színház vágyik.

A Permből érkező orosz U Mosta Theatre Vízkereszt, vagy amit akartok című előadása 11-én és a Tbilisiben készült grúz Nodar Dumbadze Professional State Youth Theatre Sok hűhó semmiért-je 12-én kifejezetten fiatalokhoz szól, fiatal alkotók, előadók által.

A fesztivál zárónapján 14-én a Teheránból érkező Mostaghel Theatre Szentivánéji álom a produkcióját láthatjuk, amely tavaly a gdanski nemzetközi Shakespeare Fesztiválon a legnagyobb sikert aratta. Az élénk, dinamikus előadás cirkuszi hagyományokon alapul, tele van teátrális varázslattal, meglepő színpadi megoldásokkal. A színészek akrobatikus játéka, különösen a Pucké szembeszáll a gravitáció törvényeivel, minden jelenet ámulatba fogja ejteni a közönséget.

Emellett néhány magyar produkció is szerepelni fog az idei Shakespeare Fesztivál repertoárjában, köztük táncszínházi darabok a Juhász Kata Társulat (10-én) és a Kulcsár Noémi Tellabor (12-én) bemutatásában, illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, A vihar is látható lesz.

A Gyulai Várszínház másik bemutatója 13-án a tavaly látványvilágával nagy sikert aratott olasz Teatro Potlach Társulattal közös produkció lesz a várban Vidám Shakespeare címmelAz előadás Gyulán készül, olasz, indiai, gyulai, békéscsabai színészek, néptáncosok, népzenészek előadásában, kifejezetten a Shakespeare Fesztiválra, a gyulai vár belső tereinek felhasználásával és átalakításával, életre keltve nemcsak a shakespeare-i vígjátékok hőseit, helyzeteit, hanem a híres történelmi várat is. Eredeti, egyszeri, megismételhetetlen élmény lesz!

Idén is lesz szakmai konferencia Pikni Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral és Nádasdy Ádámmal, Fábián Annamáriával, irodalmi beszélgetés, amelyben napjaink egyik legnépszerűbb költőjével, a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával, a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget, délutáni filmvetítések, valamint workshop középiskolásoknak, sőt, idén újdonságként még tánc-workshop is. A világhírű étteremkalauz, a Gault & Millau által is jegyzett Patrióta Étteremben Shakespeare korabeli ételeket kóstolhatunk.

A július 8-ára meghirdetett, a Szentivánéji álomból készített francia Dream című produkció a Théâtre National de Nice társulatnál keletkezett leküzdhetetlen akadályok miatt elmarad.

Az előadásra vásárolt jegyek visszaválthatóak a színház jegypénztárában (Kapusház, Várkert utca), illetve érvényesek aznapra a SZTALKER Csoport és a Gyulai Várszínház közös bemutatójának, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadásnak a nyilvános főpróbájára. Köszönjük megértésüket!

Program: https://shakespearefesztival.hu/esemenyek