Nemzetközi projektben vesz részt a marosvásárhelyi színház

Nemzetközi projektben vesz részt a marosvásárhelyi színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ez elmúlt napokban látta vendégül a Waterford Youth Arts (Írország) és Stella Polaris Színház (Norvégia) képviselőit, a Youth Arts Projects – Learning Leadership Skills című projekt keretében megtartott szakmai tanácskozáson.

Youth Arts Projects – Learning Leadership Skills projekt célja a résztvevő intézmények szakmai tapasztalatainak művészeti projektek általi cseréje, melyek segítségével hozzájárulhatnak a résztvevő fiatalok személyiségének és szociális készségeinek fejlődéséhez.

Hat évvel ezelőtt a Marosvásárhelyi Színház Liviu Rebreanu Társulata Guga Junior elnevezéssel indította útjára középiskolásoknak szánt színházi projektjét. A program keretén belül a színház önkéntesei lettek a saját korosztályuknak szánt ifjúsági előadások szereplői. Ilyen előadások voltak például a Csillagporból lettünk, a Shoes és a Want, melyek rendezője a skóciai Scott Johnston. Ugyanazon program keretében készültek még a Mondjunk igent (rendező: Rareș Budileanu) és Andreea Radu: Love is… (rendező: Roxana Marian) című produkciók.

E sikeres előadások híre eljutott az írországi Waterford Youth Arts (WYA) szervezethez is, amely elsősorban a fiatalok művészi készségeinek fejlesztésével foglalkozik.

 A Waterford Youth Arts által előterjesztett pályázat sikeres elbírálásban részesült az  Erasmus+ nemzetközi program keretében. A projekt partnerei a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a norvégiai Stella Polaris Színház. A három fél projektjeibe bevont fiatalok mindegyike részt vesz egy olyan művészeti tevékenységben, amelyet egy vagy több oktató támogat és irányít. A folyamatot dokumentálják, hogy később lérejöhessen belőle egy gyakorlati útmutató. A projekt folyamán azonosítják és továbbfejlesztik a résztvevő fiatalok vezetői készségét.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház projektje egy mini színházi társulat létrehozása, amely által a fiatalok úgy művészi, mint menedzseri szinten kipróbálhatják magukat. A fiatal színészeken kívül a projektben részt vesz egy fiatal programirányító, egy műszaki- és egy arculati menedzser. A Nemzeti Színház munkatársainak irányítása alatt létrehoznak – és a vásárhelyi közönségnek bemutatnak – egy devised theatre típusú előadást Laurențiu Blaga rendezésében.

A  Youth Arts Projects – Learning Leadership Skills projekt zárótevékenysége a három partner közötti információ- és tapasztalatcsere, valamint egy új, hosszabb lefolyású projekt előkészítése, melynek középpontjában a projektben részt vevő fiatal művészek állnak.