Nemzetközi konferencia 4 részben

Nemzetközi konferencia 4 részben

A Kortárs Drámafesztivál Budapest és a Heinrich-Böll-Stiftung közös rendezvénye:

 INGYEN KULTÚRA?

A REMÉNY SZÍNHÁZA? MITOLÓGIA ÉS VALÓSÁG

Nemzetközi konferencia 4 részben

Budapest, 2014. december 5. és 6.
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Jurányi u. 1-3.
www.juranyihaz.hu
A konferencia nyelve: magyar/angol (szinkrontolmáccsal)

A részvétel ingyenes, a jelentkezés ajánlott: kdf2014.konferencia@gmail.com
www.dramafestival.hu

 

December 5-én és 6-án a Heinrich-Böll-Stiftung a Kortárs Drámafesztivállal együttműködésben workshopokkal kiegészített nemzetközi konferenciát tart a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorházban Ingyen kultúra? A remény színháza? Mitológia és valóság címmel.

Az két napos konferencia 4 részből áll, december 5-én délelőtt két panelbeszélgetés zajlik nemzetközi résztvevőkkel, délután Ulf Schmidt workshopján vehetnek részt az érdeklődők, illetve december 6-án pedig a Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak egysége tart előadás prezentációval egybekötött workshopot. A részvétel valamennyi rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

December 5-én a délelőtti első panel témája kultúrateremtés önfenntartó módon. Bevezetőt előadást Mario Husten, a berlini Holzmarkt cooperative elnöke tart az önfenntartó kultúrateremtésről és kulturális működésről. Előadásának fő kérdései: „A kultúrában az önfenntartás lehet a jövő, az egyetlen járható út? Az önfenntartás csak egy jó kifogás a politika számára, hogy teljesen kivonuljon a kultúra finanszírozásából?” Az előadást követő beszélgetésben Anestis Azas, Bogdán Zenkő, Mary Aniella Petersen és Szabó György számolnak be tapasztalataikról ebben a témában.

Az ezt követő Egy új színház reménye vagy A remény színháza? című panelben – melynek alapfeltevése, hogy Európa és a világ paradigmaváltáson megy keresztül. Etikai válság van, melyben a különböző kultúrák és emberek tartanak egymástól, holott állandóan egymással érintkeznek. Megoldás lehet-e a korábbi, radikálisabb, nemzeti modell, vagy itt az idő, hogy a művészetben és a mindennapokban is átfogóbb módon értsük meg egymást. A beszélgetés résztvevői: Kozma András, Pintér Béla, Florian Malzacher, Stephanie Junge és Gáspár Ildikó lesznek.

A december 5-i programot délután Ulf Schmidt workshopja zárja, ahol a résztvevők (magyar színházak sajtósai, PR-osai, közönségkapcsolati munkatársai) megismerkedhetnek a digitális média és a web 2.0 nyújtotta promóciós lehetőségekkel a művészet világában. December 6-án a Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak Egységének workshopján pedig egy új műfajjal ismerkedhetnek meg a fesztivál külföldi vendégei, az általuk kifejlesztett Szociopoly elnevezésű interaktív színházi társasjátékkal. A jelenlévők kipróbálhatják az előadás alapját képező eredeti játékot, részletet láthatnak az előadásból, és hallhatják az alkotók tapasztalatait, melyet a színházi társasjáték különböző korú és szociális helyzetű csoportokkal való eljátszása során szereztek.