Nemzeti ünnep a Szigligeti Színházban

Nemzeti ünnep a Szigligeti Színházban

Bemutatóval és klasszikus zenei koncerttel emlékezik az 1848-as szabadságharcra a nagyváradi Szigligeti Színház: március 15-én a Nagyvárad Táncegyüttes Boldog békeidők című premierjére, március 17-én pedig a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjére kerül sor a Körös-parti teátrumban.

Élőzenés, szerelemmel átszőtt táncelőadást ígér a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb nagyszínpadi bemutatója: Vilmát, a nagyváradi fényképészkisasszonyt felkérik, hogy dokumentálja a gainai leányvásárt. Itt találkozik Gyulával, a falusi muzsikussal és hangszerkészítővel. A fiatalok között azonnal szikra lobban – Gyula elkéri Vilma címét, és levelezés veszi közöttük kezdetét. Képes levelezőlapokon és táviratokon keresztül vallanak egymásnak magukról, és egymás iránti érzelmeikről, írásaikban megelevenednek a városi és a falusi mindennapok egyaránt. Az előadás koreográfusai a magyar táncélet meghatározó alakjai, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, az élő zenei kíséretet pedig a Tokos Zenekar biztosítja. A bemutatóra március 15-én, 19 órától kerül sor a színház nagytermében.

Március 17-én erdélyi koncertturnéjának utolsó állomásához érkezik a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának: délceg vagy éppen melankolikus dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban ott a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége – és szavak nélkül is ott a történelem, a közösség minden nekibuzdulása, reménye, harca, kudarca és a talpra állás ereje. Az Ünnepi nyitány, a Hunyadi László, a Magyar képek, a II. magyar rapszódia, a Székely fonó és a Fölszállott a páva sokféleképpen mesél arról, kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen vágyakat hordoztak szívükben elődeink. Az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban, hiszen a nemes indulatú műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált. Kocsis Zoltán centenáriumához közeledő egykori zenekara, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok karmestere a három estén az egyik legkiválóbb magyar dirigens, a hetvenesztendős Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa. A koncertek szopránszólistája, Gebe-Fügi Renáta azonban Erdélyt képviseli: a kincses város szülötte, a Kolozsvári Magyar Opera művésze.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.szigligeti.biletmaster.ro oldalakon.